Regija
ODRŽAN 13. VINSKI-BOR MARATON

Na "stazi" obilazili 27 podruma
Objavljeno 30. rujna, 2018.
Zmajevačka je manifestacija zacrtana u sve turističke karte Republike Hrvatske
ZMAJEVAC

Približno 2500 maratonaca sudjelovalo je na 13. Vinskom maratonu, manifestaciji koju Zmajevčani organiziraju u povodu Dana sela.


Doduše, kažu u polušali, u povodom Dana sela maraton se nekada održavao, a u posljednje vrijeme - Dan sela održava se u povodu maratona. Dokaz tome je, procjenjuju organizatori, između 5500 i 6000 posjetitelja koji su u subotu stigli u ovo baranjsko selo. Zmajevački surduci na trenutke su postajali pretijesni. Stigli su gosti iz cijele Hrvatske i inozemstva. Vidjeli smo čak i Šveđane, koji, naravno, iz svoje daleke zemlje nisu potegnuli zbog Vinskog maratona, ali su boravak u Lijepoj Našoj iskoristili kako bi posjetili ovu jedinstvenu vinsko-zabavnu manifestaciju koja je odavno izišla iz općinskih, baranjskih i županijskih okvira. Gabrijela Gerštmajer iz udruge Surduk, suorganizatora Vinskom maratona, podsjeća kako je sve počelo prije 13 godina, kada je Katoličkim i Reformatorskim surducima ‘‘trčalo" 40-ak maratonaca.
- Iz godine u godinu broj sudionika je rastao, a ove je godine srušen prošlogodišnji rekord, kako po broju maratonaca s uplaćenom kotizacijom, tako i po ostalim gostima koji su ugodno subotnje poslijepodne i večer proveli u našem selu - kaže Gabrijela, dodajući kako, unatoč dugim i napornim organizacijskim pripremama, od Vinskog maratona ne misle odustati. Naprotiv. Žele ga i nadalje omasovljavati.
A rijeku ljudi u surducima su dočekali brojni štandovi s autohtonim proizvodima. Kako bi spriječili gužvu, organizatori su i ove godine maratonce podijelili u tri skupine, a svaka je u obilazak podruma kretala drugim putem. Imali su zadatak posjetiti 27 punktova (podruma) na stazi dugoj nešto više od dva kilometra, u svakom od njih popiti po decilitar vina po izboru i od vlasnika zatražiti žig. Za sve to imali su četiri sata. Na cilj je najbrže stigao Mato Kelava. No mnogi od maratonaca nisu niti razmišljali o pobjedi.
- Ma kakva pobjeda! Obišli smo 15-ak podruma i zastali ovdje. Vino nam se sviđa, sviraju trubači, a osjećam i miris graha ili čobanca. Mislim da ćemo ovdje spustiti sidro - kazao nam je Vinko iz Bjelovara, čija se ekipa zabavljala i uživala u zlatnim baranjskim kapima.
Vinari su ponudili najbolje što imaju, a gosti su im uzvratili noseći kućama i po nekoliko butelja. Iz brojnih podruma čula se glazba, širili su se mirisi ukusne hrane, svirali su i ulični svirači, a na binama su se izmjenjivali brojni izvođači. U Reformatskom surduku nastupio je Džuboks bend, a u Katoličkom Refleks bend. Osim organizatora, zadovoljni su bili i pročelnica za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth, direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić, podsjećajući kako je Vinski maraton zacrtan u sve turističke karte Republike Hrvatske te kako se proteklog vikenda u Baranji tražilo mjesto više u smještajnim kapacitetima.
Ivica Getto
Najčitanije iz rubrike