Novosti
ZAŠTO SE TOLIKO RAZLIKUJU PROCJENE NEKRETNINA

Jedna procjena devet milijuna, a druga 900 tisuća kuna?!
Objavljeno 29. rujna, 2018.
Problem nastaje ako se ne uzmu u obzir relevantni podatci i odgovarajuća usporedba

Jedan od najvažnijih razloga zašto je usporena realizacija projekta gradnje IT parka u Osijeku, u Gackoj ulici, gdje bi svoje poslovne zgrade trebale graditi informatičke tvrtke koje donose prosperitet gradu i široj okolici, jest komplikacija oko zamjene zemljišta između Grada i Poljoprivrednog instituta, točnije, procjena vrijednosti tih nekretnina.


Procjena vrijednosti nekretnine pojavila se i prošle godine kao problem koji je mogao uzbiljno ugroziti još jednu kapitalnu investiciju - gradnju nogometnog kampa i stadiona NK Osijek. Na sreću, reakcija Grada i svih uključenih u to pitanje bila je vrlo brza pa je zemljište na Pampasu u posljednji trenutak moglo biti ponuđeno na prodaju. Početna cijena zemljišta bila je 1,8 milijuna kuna, a investitor - NK Osijek, kupio ga je za dva milijuna kuna i sada su na tom zemljištu u tijeku intenzivni radovi za gradnju nogometnih terena i stadiona.

Propisi postoje

Međutim, javnost je tada bila zaprepaštena velikim razlikama u procijenjenim vrijednostima zemljišta. Jedan ovlašteni procjenitelj zemljište je procijenio na golemih i, očito, nerealnih devet milijuna kuna, a drugi na 877 tisuća kuna.
Nelogične i različite procjene problem su za investitore kojima je važno znati vrijednost nekretnine jer im o tome često ovisi cijeli projekt, investicije i planovi. Kako je moguće da se procjena može toliko razlikovati ako postoji Zakon o procjeni nekretnina, kao i Pravilnik o metodama procjene vrijednosti nekretnina, koji točno propisuju kako se procjena obavlja? Slična je situacija, kako neslužbeno doznajemo, i sada u slučaju zemljišta na kojem bi trebao nastati IT park.
O procjena vrijednosti razgovarali smo s dva stručnjaka za nekretnine koja su željela ostati anonimna, jer svakodnevno procjenjuju vrijednost nekretnina za različite klijente.
Stručnjak za nekretnine podsjeća da je zakon prema kojem se procjenjuje tržišna vrijednost nekretnine donesen 2015., kada i Pravilnik, po uzoru na njemački zakon. Procjena se, objašnjava, obavlja tako da procjenitelj zapravo dokazuje vrijednost nekretnine trima primjerima nekretnina koje su promijenile vlasnika u posljednje četiri godine iste kategorije kao ona koja se procjenjuje, iste namjene i približno iste veličine, položaja, opremljenosti...
- Ako takve nekretnine ne postoje, recimo, u Osijeku, poput slučaja na Pampasu, onda se za usporedbu uzimaju slične nekretnine u nekim drugim gradovima ili mjestima. No ti gradovi ili mjesta trebaju biti s indeksom razvijenosti koji je približan osječkom. Primjerice, to bi bili Karlovac ili Varaždin. Uvijek moraju biti tri nekretnine za usporedbu, uz uvrštavanje određenih korektivnih faktora. Kada je riječ o procjeni vrijednosti stanova ili kuća, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, tu nema problema, jer je baza podataka o prethodnim kupoprodajama prilično bogata. Međutim, problem nastaje kada se pojave specifične nekretnine, kao što je bio Pampas, kojima se relativno malo prometuje te je vrlo teško pronaći tri primjera za usporedbu - upozorava taj stručnjak za nekretnine.
Njegov kolega, ovlašteni sudski procjenitelj, slaže se da je Zakon sve jako dobro regulirao, baš kao i Pravilnik, također ističući problem relativno male baze podataka o kupoprodaji nekretnina.
- Ako procjenitelj nije uzeo u obzir relevantne podatke i odgovarajuću nekretninu za usporedbu, lako se može dogoditi da će njegova procjena biti nerealna, poput prve procjene vrijednosti zemljišta na Pampasu - kaže nam taj procjenitelj.
Na pitanje postoje li mogućnosti manipuliranja u procjeni, odgovara kako su te mogućnosti zbog obveznih usporedbi svedene na malu mjeru.
- Jasno je da procjenitelj može,recimo, za usporedbu uzeti tri najskuplje prodana stana na nekoj lokaciji i na osnovi toga podići procijenjenu vrijednost stanu koji procjenjuje. I obrnuto. No prerizično je igrati se nekim manipulacijama, zbog mogućeg gubitka ovlasti. Kao procjenitelj ne možeš znati sve podatke o stanovima koji su prodani na nekoj lokaciji u protekle tri ili četiri godine. U istoj zgradi nalaze se stanovi s velikim razlikama u cijeni. Jedan je prodan za 1500, drugi za 1100, a neki za 800 eura po četvornom metru. U bazi podataka može se vidjeti položaj nekretnine, njezina površina, prodajna cijena i vrijeme kupoprodaje. Već i kod površine, recimo, kuća često se može vidjeti da je navedena ukupna površina kuće i dvorišta, a ne samo kuće. Nadalje, ne mogu ući u te usporedne stanove ili kuće i vidjeti kako oni izgledaju iznutra i zašto su postigli određenu prodajnu cijenu. Nemam zapravo mnogih parametara koji utječu na cijenu usporedive nekretnine. Zakon smo preuzeli od Njemačke, ali kod nas situacija sigurno nije kao u Njemačkoj. Dostatno je spomenuti da kod nas velik utjecaj na cijenu kuće ima činjenica o legalnosti objekta, čemu bi se u Njemačkoj sigurno čudili - objašnjava procjenitelj.
Loše snalaženje

Stručnjak za nekretnine istaknuo je i problem procjenitelja koji su se u početku primjene ovog zakona prilično loše snalazili, jer jednostavno nisu upotrebljavali (ili to nisu znali) bazu podataka o poredbenim nekretninama iz sustava e-nekretnina.

- Mislim da se i danas mnogi procjenitelji ne koriste svim mogućnostima koje im Zakon stavlja na raspolaganje da bi donijeli što realniju procjenu vrijednosti nekretnine. Čak imam dojam da mlađi procjenitelji taj posao obavljaju kvalitetnije, jer se drže egzaktnih podataka, a svoju, subjektivnu, ocjenu svode na najmanju moguću mjeru - zaključuje stručnjak za nekretnine.
Igor Mikulić
primjeri
PROBLEM NASTAJE KOD SPECIFIČNIH NEKRETNINA
22,4

milijarde kuna bila je vrijednost transakcija nekretninama u Hrvatskoj u 2012. godini
27,8

milijardi kuna bila je vrijednost transakcija nekretninama u 2017. godini
Najviše se trguje stanovima
Prema publikaciji Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.–2017., koju su prošloga tjedna predstavili Ekonomski institut Zagreb i Ministarstvo graditeljstva, na hrvatskom tržištu nekretnina u tom razdoblju ostvareno je 536.811 transakcija. Najviše transakcija odnosi se na transakcije poljoprivrednim zemljištima, kojih je u promatranom razdoblju zabilježeno 220.459. Ukupna vrijednost transakcija u 2012. godini iznosila je 22,4 milijarde kuna, a u 2017. ukupna vrijednost transakcija dosegnula je 27,8 milijardi kuna, što je 7,7 posto bruto domaćeg proizvoda Hrvatske te godine. Najznačajniji udio u vrijednosti transakcija na tržištu nekretnina imaju stanovi, na koje se odnosi 35,4 posto vrijednosti ugovorenih transakcija. Vrste nekretnina u kupoprodajnim ugovorima po jedinicama lokalne samouprave jasno su geografski distribuirane te dobro odražavaju razlike u stupnju razvijenosti i ekonomskim specijalizacijama regija. U mnogim većim gradovima, poput Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika, stoga dominiraju kupoprodaje stanova. U priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja pak dominiraju kupoprodaje građevinskih zemljišta, a u ostatku Hrvatske uglavnom su to kupoprodaje poljoprivrednih zemljišta, navodi se u publikaciji.
Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

Najčitanije iz rubrike