Osijek
JOSIPA CVENIĆA UGOSTIO 6.C OŠ MLADOST:

Jako sam se nasmijao i izvrsno zabavio
Objavljeno 29. rujna, 2018.
U OŠ Mladost gostovao je osječki pisac Josip Cvenić, lektirski autor, nagrađenik brojnim priznanjima, od kojih je najpoznatije ono iz 2001. kada je dobio nagradu Zlatna arena za filmski scenarij filmskog festivala u Puli, za film Kraljica noći u režiji Branka Schmidta.
Njegov je roman Čvrsto drži Joystick uvršten u redovitu lektiru nastave hrvatskoga jezika i čitaju ga učenici šestih razreda osnovnih škola. Na neuobičajeno je gostovanje pozvan u OŠ Mladost.
- Naime, očekivao sam da ću s djecom razgovarati o tom romanu, to se događalo u mnogim školama, no sjenjački me 6.c iznenadio. Oni su, očito s odličnom iščitanošću romana, preda mnom izveli, pa čak zapravo i pripremili unutar jednog školskoga sata - malu dramatizaciju, u radu jedne skupine. Paralelno je druga skupina izrađivala strip na velikom plakatnom papiru, treća je radila ilustracije za film koji će simulirano biti postavljen prema mojem romanu, a četvrta je u šetnji pokraj tih radnih skupina sa mnom obavljala intervju. Jako sam se nasmijao i izvrsno zabavio i čestitam učiteljici Ivani Bilanđić na dinamičnom radu, osim što joj zahvaljujem na posebnom domaćinstvu - kaže Cvenić.
Najavio je da stiže uskoro i još jedan njegov roman za mlade čitatelje:
- Bit će to roman u kojemu ću "krasti" iz svojeg djetinjstva i iz mladosti mojeg oca, ali priča će biti posve iz mašte nemogućega, no uvjerljivo realističnoga. Volio bih da me češće školska mladež pozove na ovako nastavljenu kreativnost, na praćenje njihovih kreacija u nastajanju, jer i moje, kao i svako književno pisanje, ima smisao u tom da se naše sastavke produlji u kreativnosti njihovih čitatelja - zaključio je Cvenić.
Narcisa Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike