Kultura
PREM,IJERA U GRADSKOM KAZALIŠTU “JOZA IVAKIĆ”

‘’Staklena menažerija’’ u vinkovačkom kazalištu
Objavljeno 28. rujna, 2018.
Drama Tennesseeja Williamsa praizvedena na Broadwayu 1944. godine proslavila je toga pisca
VINKOVCI - Polako se bliži dan svečane premijere predstave ‘‘Staklena menažerija‘‘ prema tekstu Tennesseeja Williamsa u režiji Dražena Ferenčine u Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘, pa je tim povodom održana konferencija za novinare.
U samom uvodu Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘, istaknuo je kako njega veseli što će oni u svom repertoaru imati dramski tekst ‘‘Staklenu menažeriju‘‘ nakon uspješnih komedija koje su izvedene u ovom kazalištu, jer ovaj je put riječ o drami.
- Na početku bih zahvalio Zdenku Rečiću na pozivu da radim u vinkovačkom kazalištu. Ovdje se radi o ‘‘Staklenoj menažeriji‘‘ Tennesseeja Williamsa, komadu koji je 1944. godine praizveden na Broadwayu i koji je zapravo proslavio pisca. Nakon toga postaje to opće mjesto dramske literature, tako da si svako ozbiljno kazalište povremeno poželi imati jedan komad Tennesseeja Williamsa na svom repertoaru. Očito se radi o piscu koji ne piše samo za svoje vrijeme nego se radi o stvarima, problemima koje i mi prepoznajemo, a publika se vrlo lako identificira. Mislim da se radi o piscu kojeg glumci jako vole igrati. Pisac koji puno nudi, ali i pisac koji puno traži. Kad govorimo o komadu ‘‘Staklena menažerija‘‘, on negdje nagovještava vrijeme u kojem mi danas živimo. Pripovjedač i ujedno jedan od likova u tom komadu, kojeg uspješno igra prvak vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić, radi u tvornici cipela i zapravo živi u jednom raskolu između onoga što jest i što bi zapravo želio biti. Neću prepričavati sadržaj, no želio bih pozvati građane Vinkovaca da dođu pogledati predstavu - rekao je Dražen Ferenčina, redatelj predstave.
Prema riječima Ferenčine, glumačka ekipa u sastavu: Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Andrić i Ivan Vukelić napravila je veliki posao, a dobila se predstava koje se ne bi postidjelo ni jedno kazalište.
- Predstava nije raskošna u nekakvom svom vizualnom smislu, ali pisac to i ne traži. Ona je itekako raskošna i točna u glumačkoj igri, a poruka bi bila traženje za istinom u ovim vremenima, nekih naših paralelnih stvarnosti. Naša predstava nudi pravo na izbor da se potraži istina, makar ona i ne nudi medijsku sreću - rekao je Ferenčina.
Vladimir Andrić istaknuo je kako u vinkovačkom kazalištu Joza Ivakić ima dosta komedija i onda su odlučili da naprave nešto za dušu, jednu ozbiljnu dramu.
- Ovo je tekst koji sam pročitao davno i stalno me kopkalo, bio mi je jako drag. Sretni smo što vinkovačkoj publici možemo ponuditi jedan dramski klasik, nešto što kazalište koje je prošle godine proslavilo sto godina zaslužuje - rekao je Andrić.
Majku Amandu u predstavi igra Areta Ćurković, koja je istaknula kako je Amanda u jednom trenutku naporna i većinu vremena svojoj djeci ide na živce, ali zapravo opet je jedan odnos i ljubav između njih prisutan.
- To što sam ja njima naporna, to je samo iz neke emocije i ljubavi prema njima, a ne primjećujem da možda nekada pretjerujem - rekla je Areta Ćurković.
Mario Kokaj
Premijera predstave je u subotu, 29. rujna u 20 sati, a repriza u nedjelju, 30.rujna također u 20 sati
Srednja radnička klasa u americi
“Staklena menažerija” prema tekstu Tennesseeja Williamsa građanska je drama smještena u 20. stoljeće u dom američke obitelji Vingfild. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor.
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike