Novosti
FORUM U SPLITU

Geopolitičke energetske perspektive
Objavljeno 27. rujna, 2018.
Drugi međunarodni energetsko-bankarski forum "Europska unija - Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive", održava se u Splitu 27. i 28. rujna u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije (INEGS). Forum se održava u vremenu izraženog rivalstva interesa vodećih aktera međunarodnih odnosa koji snažno utječu na geopolitičko preslagivanje na globalnoj razini.
Euroazija je, danas, jedna od najdinamičnijih regija u svijetu u kojoj živi 75 % svjetske populacije, koja raspolaže s tri četvrtine svjetskih izvora energenata i koja ostvaruje više od 60 % svjetskog BDP-a. Na prostoru Euroazije nalaze se neke od najdinamičnijih i najutjecajnijih zemalja svijeta, od kojih su Rusija i Kina ozbiljni takmaci za svjetski primat. Zbog goleme potrošnje energije u razvijenim državama, ali i onim u razvoju, uz rastući deficit energetskih rezervi u svijetu te prateća predviđanja poremećaja u ponudi, opskrbi i transportu nafte i prirodnog plina, pitanje energetske sigurnosti postavljeno je na agendu međunarodne zajednice kao prvorazredno političko pitanje i najveći globalni izazov. Novu energetsku krizu obilježava veliki rast potražnje za energijom, a zaoštravanje političkih napetosti između vodećih aktera međunarodnih odnosa često je posljedica nove geopolitike koja se oblikuje kroz nastojanja velikih sila da uspostave nadzor nad izvorima nafte i plina te putevima njihova prijenosa. U tom kontekstu odnosi Zapada i Rusije, Europske i Euroazijske unije imaju uspone i padove, a diskurs o energetici dobiva prepoznatljivu geopolitičku dimenziju koja se snažno reflektira na prilike u jugoistočnoj Europi, time i u Hrvatskoj.
Forum, koji je na tragu intenzivnog političkog dijaloga s Rusijom, i ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Forum je fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU-a, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su važni energetski igrači “nove velike geopolitičke igre” Azerbajdžan i Kazahstan. D.Jerković