Novosti
IT PARK: GRADSKA UPRAVA ODGOVORILA UDRUZI OSIJEK SOFTWARE CITY

Nemamo nadležnost nad svim parametrima postupka
Objavljeno 26. rujna, 2018.

Vezani članci

UDRUGA OSIJEK SOFTWARE CITY:

Zašto zapinje projekt IT parka u Osijeku?

Nako otvorenog pisma udruge Osijek Software City (OSC), o čemu smo pisali u ponedjeljak, u kojemu se izražava nezadovoljstvo što projekt gradnje IT parka, prezentiranog prije tri godine kao mjesto na kojemu će se okupiti osječke IT i ICT tvrtke, unatoč punoj potpori gradske uprave, kao i Vlade RH, još nije ni blizu realizacije, oglasio se Grad Osijek.


"Projekt IT parka iznimno je važan, ne samo za Osijek Software City nego i za Osijek. Naglašavamo da potpuno razumijemo stav OSC-a, ali želimo istaknuti činjenicu da Grad Osijek sudjeluje u projektu u kojem nema nadležnost nad svim parametrima postupaka. Unatoč ograničenjima, u planovima Grada i dalje nepromijenjen stoji dogovoreni rok, prema kojem bi Grad do 31. prosinca 2018. raspisao javni natječaj za ulazak u IT park", stoji u priopćenju.
Jedan od glavnih prigovora OSC-a jest što još nije potpisan ugovor o zamjeni zemljišta Grada i Poljoprivrednog instituta Osijek. Naime, zemljište u Gackoj ulici na kojemu je planirana izgradnja IT parka pripada Poljoprivrednom institutu, koji je u većinskom državnom vlasništvu. Grad je taj problem trebao riješiti tako da se s Institutom zamijeni za zemljište, što se još nije dogodilo.
"Osječka gradska uprava aktivno je uključena u sve segmente ovog kompleksnog projekta, koji obuhvaća postupak zamjene zemljišta s Poljoprivrednim institutom Osijek, izradu programa poticaja i olakšica u IT parku, prijedlog javnog natječaja za osnivanje prava građenja u IT parku te javni poziv za prodaju čestica opterećen pravom građenja, pripremu projektno-tehničke dokumentacije za kompletno komunalno i infrastrukturo opremanje, odluke o komunalnom doprinosu i naknadi, raspisivanje Strateškog projekta IT parka te osiguravanje nepovratnih izvora sufinanciranja. Podsjetimo, 7. veljače potpisan je sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru OKPP-a u financijskom razdoblju 2014. - 2020., u kojem je IT park planiran kao strateški projekt ukupne vrijednosti više od 18 milijuna kuna, od čega je osigurano više od 15 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a razliku će sufinancirati Grad Osijek", dodaje se u priopćenju. Grad izražava nadu "da će otvoreni poziv OSC-a potaknuti sve ostale dionike u procesu realizacije projekta IT Parka da ubrzaju svoje djelovanje". I.Alilović
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove