Regija
MEGAPROJEKTU AGROKOROVE PROJEKTGRADNJE NOVI VLASNIK

Raspudić kupuje stambeno-
poslovni kompleks Đakovo Centar
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Đakovački poduzetnik krenuo je u preuzimanje razlučnog prava slovenskog NLB-a
ĐAKOVO - Godinama utihnuli stambeno-poslovni kompleks Đakovo Centar, koji je 2008. kao megaprojekt počeo graditi tada jak građevinac Projektgradnja s brodskog područja, danas u vlasništvu Agrokora, a koji je 2013. završio u predstečajnoj nagodbi, kupuje Ante Raspudić, poduzetnik s poslovnim carstvom od Đakova do Zagreba! Potvrdio nam je to sam Raspudić, koji je kao fizička osoba krenuo u preuzimanje razlučnog prava vjerovnika Nove ljubljanske banke (NLB) koja iznose 66 milijuna kuna. Ugovor o Raspudićevu otkupu potraživanja od NLB-a potpisan je 18. rujna. Detaljnije o sadržaju ugovora, o pravima i obvezama kupac, kaže, ne može govoriti jer je to u sferi poslovne tajne. NLB je pokrenuo institut namirenja svog razlučnog prava kojim je u prvom redu tražbina. Potpisivanjem bankinih potraživanja i okončanjem procesa njihova preuzimanja Raspudić će, kaže, kao novi vjerovnik doći na mjesto NLB-a, postati vlasnikom kompleksa Đakovo Centar kao fizička osoba. Iznos će osigurati kreditnim i vlastitim sredstvima.

Grad u gradu

– Drugi vjerovnici imaju svoje pravne instrumente kako će se namiriti, a NLB je u prvom redu sa svojim pravom i isključivo je rekao da se u predstečaju namiruje kroz svoje razlučno pravo - kaže Raspudić. A ono se odnosi na cijeli kompleks od tri zgrade; zgrada A i B su stambeno-poslovne, a zgrada C prvotno je zamišljena kao hotel s pet zvjezdica.
Kada je ambiciozno najavljivan uoči gradnje, 2008. godine, Đakovo Centar trebao je biti "grad u gradu", urbana alternativa staroj gradskoj jezgri s hotelom, bazenom, zelenim zonama, podzemnom garažom, parkiralištem… Radovi su zaustavljeni u visokom stupnju izvedenosti, no zasad su od 101 stana u uporabi četiri, i to zahvaljujući kompenzacijama za izvedene radove.
Đakovo Centar dobiva novog vlasnika u trenutku kada je stanogradnja i potražnja za stanovima opet u zamahu, pa Raspudić procjenjuje da će stanovi u lameli A biti prodani za šest mjeseci.
– U svom ekonomskom interesu fokusiran sam na stambeno-poslovni dio, dok o lameli C, predviđenoj za hotel, mogu konkretnije govoriti kada uđem u sve to i napravim studiju isplativosti, tj. istraživanje što to Đakovo kao grad s 30.000 stanovnika i Đakovština trebaju u turističkoj ponudi, je li to hotel s pet zvjezdica, hoće li to biti neka prenamjena… - kaže Raspudić.
Riječ je o kompleksu od čak 19.000 metara četvornih, od čega na stambeni dio otpada oko 13.000 "kvadrata".
– Kada se steknu uvjeti da mogu krenuti u investiciju, prvo počinje sanacija oštećenih dijelova, pregled instalacija, otklanjanje svih nedostataka da stanovi mogu ići u prodaju - kaže Raspudić.
Cijena "kvadrata"

Ocjenjuje da Đakovo godišnje apsorbira 30-ak stanova, što upućuje da bi prodaja stotinjak stanova u ovom kompleksu trebala teći 3-4 godine, a na što je, kaže, spreman, bez nestrpljenja, bez žurbe.
– S poslovnim bankama naći ću model da me taj i takav prodajni ciklus ne opterećuje. Interes je već velik, ljudi pozitivno gledaju na cijelu stvar - kaže Raspudić na upit o stupnju rizika vezano uz čak stotinu stanova, ima li tržišta za sve njih.
Za njega stanogradnja i prodaja stanova i lokala nisu novost. Podsjetimo, iako su prva asocijacija na Raspudića đakovački Meteor, zagrebački Labud, a pod zadnje i Badel 1862, ovaj je poduzetnik bio i građevinar. Sa svojom tadašnjom tvrtkom Mikena sagradio je u Đakovu dvije stambeno-poslovne zgrade, Mikenu 1 i 2, koje i danas slove za najkvalitetniju stanogradnju u gradu, a sličan objekt sagradio je i u Vinkovcima. Lamela A, ocjenjuje, u iznimno je dobrom stanju, a zgrada B treba još 50-60 posto završnih radova i trebala bi, procjenjuje Raspudić, biti gotova u razdoblju lipanj - rujan 2019.
– Projekt je to koji zahtijeva strpljenje stabilnog investitora. Imam snage za nj i strpljenja, ako treba i duže, da ga privedem svrsi. Najvažnije da je zaživi u punom obliku. Moje su procjene da će stambeni dio biti potpuno u funkciji za tri godine. No treba biti racionalan, oprezan, prilagoditi investiciju tržištu - kaže Raspudić. Na upit o cijenama četvornog metra, kaže kako će one biti na razini dosadašnjih cijena, da neće biti više od sada važećih, a moguće je da budu i povoljnije. Trenutačne se cijene u Đakovu kreću od 800 do 1100 eura.
Suzana Župan
101

stan ima kompleks Đakovo Centar, a Ante Raspudić procjenjuje da će svi biti prodani za 3-4 godine
Interes Grada
Đakovo Centar najavljivan je kao svojevrsni početak gradskog projekta uređenja Hrvatskog sokola.

– Iz zatečenog stanja vidim da se od te ideje odmaknulo, no do nje se može vratiti, a u suradnji s Gradom, sadašnjom garniturom, sadašnjim gradonačelnikom Mandarićem. Kada preuzmem kompleks, htio bih povesti razgovore s Gradom – koliko ima interesa da se na neki način implementira s onim što je nekada bilo zamišljeno na ovom prostoru, kaže Ante Raspudić.
Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike