Regija
NA 5. DANU VOĆARA PEDESETAK IZLAGAČA

Najbolju je rakiju i pečenicu ispekao dobrovački LIDO
Objavljeno 25. rujna, 2018.
LIPIK - Petu godinu zaredom u Lipiku je prvog dana jeseni održan Dan voćara. Osim stručnog panela s temom "Uzgoj, prerada i trženje lješnjaka na malim obiteljskim voćnjacima u fokusu europske poljoprivredne politike i Lokalne razvojne strategije 2014. - 2020.", održan je sajam voća, voćnih prerađevina i proizvoda vezanih uz poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju - od alata, sadnica, mehanizacije do proizvoda, voća i povrća te suvenira našeg kraja. Posjetitelji su također mogli uživati u demonstraciji tradicionalnog načina pečenja pekmeza i rakije, kao i u raznovrsnim kolačima.
Dan voćara počeo je stručnim panelom LAG-a Zeleni trokut Lipik u kojem su sudjelovali Domagoj Dropulić, vlasnik OPG-a iz Kneževih Vinograda, s bogatim iskustvom u uzgoju lješnjaka i sadnica lijeske, te Davor Žagar iz tvrtke Pro-eco iz Novog Marofa, kao i Darian Husko, konzultant Lipičke razvojne agencije i upravitelj LAG-a Zeleni trokut Igor Matek. Nazočne su pozdravili dožupan požeško-slavonski Željko Jakopović i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je i ovom prigodom podsjetio kako je prije pet godina tvrtka Frutarija d.o.o. otvorila smještajne rashladne kapacitete za voće i povrće, što je bila prilika da se Lipičani, ali i građani susjednih gradova i naselja potaknu na proizvodnju voća i povrća potrebnih za tržište. S obzirom na stalnu tendenciju porasta broja izlagača iz godine u godinu, dodao je, sajam ima sigurnu budućnost.
Pčelarska udruga Pakrac-Lipik i pčelarska udruga Zlatna dolina iz Požege u suradnji s Turističkom zajednicom grada Lipika organizirale su početkom rujna 9. senzorsko ocjenjivanje meda s područja Požeško-slavonske županije, a nakon stručnog panela gradonačelnik Kasana i dožupan Jakopović najboljima su podijelili medalje i diplome. Za ukupnog pobjednika senzorskog ocjenjivanja meda Požeško-slavonske županije ocijenjen je bagremov med Damira Sertića iz Požege, dok je na području Lipika najboljim medom ocijenjen onaj Bore Tutića, a na području Pakraca med Ružice Nezić.
I tijekom ovogodišnjeg sajma posebna je atrakcija bila demonstracija tradicijskog načina pečenja pekmeza i rakije, a posjetitelji su proizvedeno mogli i degustirati. Šesnaest prijavljenih ekipa, od kojih su mnogi bili predstavnici lokalnih udruga i OPG-ova, peklo je pekmez od šljiva koje su osigurali organizatori, a Turistička zajednica grada Lipika s predstavnicima udruge LIDO iz Dobrovca demonstrirala je pečenje rakije, popraćeno i pečenjem odojka na ražnju, za što su članovi ove udruge dobili i posebna priznanja – za najbolju rakiju i za najbolju pečenicu. AGM Kruna
Izabrali najslasniji kolač i najbolji pekmez
Najslasniji kolač prema mišljenju četveročlanog žirija, koji su činili Vlasta Vončina, Snježana Kozić, Claudia Hoffman i Zaudi Demiri i koji je ocjenjivao na osnovi izgleda i urednosti uzorka, složenosti pripreme, kreativnosti serviranja, omjera tijesta i punjenja, pripremili su članovi udruge LIDO iz Dobrovca, predstavnici Mjesnog odbora Lipik osvojili su drugo mjesto, a treće mjesto pripalo je Tatjani Benković i Martini Culak. Najbolji pekmez pripremila je ekipa iz Udruge žena Donji Čaglić, drugo mjesto pripalo je ekipi Trio gušt (Lipik, Dobrovac, Donja Obrijež), a na trećem se mjestu našla ekipa iz udruge LIDO.

Priznanja i nagrade predstavnicama ekipa uručio je gradonačelnik Vinko Kasana.

Na prostoru održavanja sajma uz glazbenu i ugostiteljsku ponudu tijekom dana posjetitelji su uživali u lunaparku te panoramskoj vožnji Lipikom turističkim vlakićem.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike