Osijek
ZAVOD ZA UROLOGIJU KBC-A

Osječki liječnici presadili
tri bubrega u 24 sata!
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Radili smo od petka u 3 do subote oko 5 ujutro - rekao je dr. Damir Prlić

Nakon što smo u 24 sata uspješno obavili tri transplantacije bubrega, odgovorno tvrdim da bismo mogli imati i četiri-pet zaredom! Rekao je to dr. Damir Prlić, voditelj transplantacije na Zavodu za urologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra, koji je zajedno s timom liječnika urologa, specijalizanata, anesteziologa i nefrologa te instrumentarki ostvario povijesni uspjeh! Iako su, kako kaže, imali situaciju da su obavili dvije transplantacije zaredom, ovaj su put imali pacijenta više i izazov koji su završili profesionalno i s odličnim ishodom.


Prvu u nizu transplantacija započeli smo u petak oko 3 ujutro, a u 9 sati nakon završetka redovito odradili svoju liječničku smjenu. Potom smo započeli drugu transplantaciju u 16 sati i odmah nastavili s trećom te je sve trajalo do subote do 5 ujutro. Dvije pacijentice i jedan pacijent koji su s područja Slavonije dobro se oporavljaju, štoviše, danas (utorak, nap. a.) dvoje ide kući – rekao je dr. Prlić, dodajući da je cijeli tim iznimno zadovoljan jer su bili u situaciji u kratkom roku spasiti tri ljudska života. Veliku ulogu, kaže dr. Prlić, imale su i medicinske sestre, koje su pružile kvalitetnu medicinsku skrb i 24-satnu pažnju bolesnicima nakon transplantacije bubrega, koji su u KBC Osijek stigli u okviru Zaklade Eurotransplant - jedan iz Mađarske, dva iz Njemačke.
Zadovoljan je bio i dr. med. Oliver Pavlović, v. d. pročelnika Zavoda za urologiju KBC-a Osijek, koji je rekao kako je najvažnije da su operacije dobro prošle te da su pacijenti znatno poboljšali kvalitetu života i dobili novu priliku. Dr. Pavlović naglašava da lista čekanja nije velika i da pacijenti na bubreg čekaju otprilike godinu dana.
- Znalo se dogoditi i da dobiju bubreg ranije. Jedan je pacijent bio pozvan na transplantaciju samo nekoliko sati nakon što je stavljen na listu čekanja. Godinu dana je prihvatljivo razdoblje i ponosni smo što smo u 11 godina imali 136 transplantacija. Ne čini se puno, no s obzirom na predtransplantacijsku listu i na našu regiju koja gravitira osječkom KBC-u, to je velik broj. Inače, samo u ovoj godini obavili smo 11 transplantacija bubrega – poručuje dr. Pavlović, naglašavajući i da je osječki najmlađi i najmanji transplantacijski centar u Hrvatskoj, a što još više daje na važnosti ovim "maratonskim" operacijama.
Za uspješne tri transplantacije, ali i oporavak pacijenata zaslužni su, uz v. d. pročelnika dr. Pavlovića i voditelja transplantacija dr. Prlića, još i urolozi dr. Ivan Ćosić i dr. Bojan Sudarević. Također i dvoje mlađih specijalizanata dr. Vinko Krajina i dr. Vedrana Vranješ, anesteziolozi dr. Željka Filičić, dr. Marinko Jelečević i dr. Ivana Drenjančević, nefrolozi dr. Goran Samardžija i dr. Tihana Šimundić te instrumentarke Snježana Uremović, Marija Omazić, Marijana lolić, Roza Alerić i Lejla Paloš.
Marija Mihelić
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike