Svijet
SRBIJA VOLI PLAKATI ZA IZGUBLJENIM

Za poraz na Kosovu Vučić optužuje prijašnje vlasti i oporbu
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Nakon što je u svom, kako ga je najavljivao, povijesnom govoru na Kosovu, gdje je veličao Miloševića, aktualni srpski predsjednik Aleksandar Vučić iskreno rekao kosovskim Srbima kako je rješenje i dogovor s Prištinom jako daleko i "molim se Bogu da ga bude u idućih deset godina“, još je iskreniji bio u ponedjeljak na stranačkom skupu. Vučić je otvoreno svojim "partijskim drugovima" rekao kako je njegova politika na Kosovu doživjela poraz.
- Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu doživjela je poraz. Ta politika nije pobijedila zato što Srbi više vole plakati nad nečim što je davno izgubljeno, nego da dobiju nešto za uzvrat... Sve što smo mogli dobiti ispustili smo i izgubili zbog reakcija u Srbiji koje su osudile svaki moj pokušaj provođenja kosovske politike. Bojim se da nećemo imati novu priliku, ali nastavit ćemo se boriti za naš narod na Kosovu – pravdao se Vučić, dodavši kako je prvu rundu dobila "Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobjeđuje". Uz oporbu, protiv njegove politike bili su "nevladine organizacije, Sonja Biserko i najtvrđi nacionalisti", dodajući kako mnogi iz međunarodne zajednice ne žele srpsko miješanje u pitanje Kosova, "a to je proizvod neodgovorne i katastrofalne politike koja je prethodila". Upozorio je stranačke kolege kako ga je veliki strah od "svega što se nadvilo nad Srbijom", i "nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi u idućih 15-20 dana". Optužio je zemlje u okruženju, a među njima je i Hrvatska, kako "Srbiju smatraju remetilačkim faktorom", i da "Srbija može postati nečiji prijatelj kada je slaba i kada sebe ponižava". Prorežimske Večernje novosti donose veliko izvješće gdje opširno citira Vučićevo hvalisanje o navodnim gospodarskim uspjesima Srbije od kada je on na vlasti, ali ni riječi o porazu, tek na naslovnici večernjeg izdanja stoji "Kuknjava i plač dobili 1. rundu", da bi na web-izdanju u naslovu bila istaknuta Vučićeva "bojazan" o sukobu velikih sila.M.F.
Bez obzira na poraz, Vulin ga hvali
Predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić drži kako je Vučićeva izjava o porazu njegove politike na Kosovu "možda priprema za prenošenje odgovornosti za neuspjeh na oporbu, premijerku Anu Brnabić, ili nekog trećeg". Pojasnio je za agenciju Beta da je ta izjava "prejaka ocjena" koja ne znači izlazak iz pregovaračkog procesa te da je "politika usmjerena na unutrašnje prilike doživjela neuspjeh".

- Sama činjenica da je pokrenuo rješavanje pitanja Kosova govori o njegovoj osobnoj i političkoj hrabrosti - prokomentirao je ministar obrane Vulin.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike