Ekonomija
“ŽENSKA PERSPEKTIVA”

Jačanje socijalnih i poduzetničkih vještina pridonosi konkurentnosti i gospodarskom razvoju
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Cilj projekta "Ženska perspektiva“je omogućiti veću vidljivost i povezanost žena poduzetnica

Ukupno 65 poduzetnica iz sedam manje razvijenih županija predstavilo je prošloga vikenda u Daruvaru svoje proizvode koje će u ovoj i idućoj godini dalje razvijati uz mentorstvo stručnjaka u sklopu projekta "Ženska perspektiva“.

Regionalni projekt "Ženska perspektiva" pokrenut je kako bi se poduzetnicama iz manje razvijenih područja Hrvatske omogućio kvalitetniji razvoj i jačanje njihovih poduzetničkih aktivnosti.
Dragica Karajić, voditeljica projekta, i Tomislav Lneniček, predsjednik udruge za razvoj poduzetništva "Perspektiva“, prepoznali su potencijal slavonskih žena i njihovih proizvoda te im ovim projektom žele omogućiti veću vidljivost i bolju međusobnu povezanost.
- Jačanje socijalnih i poduzetničkih vještina ne samo da čini njihovo poslovanje konkurentnijim i time pridonosi ukupnom gospodarskom razvoju, nego i jača te razvija demokratsko društvo kroz stvaranje financijski neovisnih žena poduzetnica - rekao je Lneniček.
Odabrane poduzetnice dolaze iz ukupno sedam županija, uz pet slavonskih još i iz Bjelovarsko-bilogorske te Sisačko-moslavačke.
Bave se poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku tradiciju i kulturnu baštinu.
Na motivacijskoj radionici u Daruvaru poduzetnice su predstavile svoje proizvode, međusobno se upoznale i stvorile vrijedne kontakte.
Marija Lahner iz Našica 25 godina bavi se izradom rukotvorina od komušine i zajedno s Marijom Kristek članica je Udruge Šuška koju vodi poduzetna i inovativna predsjednica Mirjana Eržić. Udruga povezuje kreativne i vješte poduzetnice te im je cilj okupiti kooperante za uzgoj domaće sorte kukuruza koja bi se mljela u kukuruzno brašno, a njegova komušina, inače otpad, posebno je podatna za izradu rukotvorina.
Poduzetnica Ljiljana Kolarec iz Bapske bavi se poljoprivredom na obiteljskom gospodarstvu i aktivna je članica Udruge lovkinja uz također prisutne poduzetnice Maricu Grgić i Jasnu Kaluđer iz Vukovarsko-srijemske županije.
Slavica Crnković iz Gornjeg Viduševca vješto i s velikom ljubavlju ugrađuje motive narodnih nošnji i vezova na haljine te druge odjevne predmete, čime čuva i prenosi kulturnu baštinu Banovine. Iz Bjelovarsko-bilogorske županije u projekt je uključeno deset poduzetnica raznovrsnih proizvoda i prerađevina,
Projekt "Ženska perspektiva" sada i službeno kreće u realizaciju, a odabrane sudionice uz brojna će se predavanja i nove vještine imati priliku upoznati i s uspješnim primjerima istarskih poduzetnica na studijskom putovanju u listopadu.
- Veseli me posjet istarskim poduzetnicama, jer mislim da možemo mnogo naučiti iz njihovih primjera - izjavila je Julijana Seleši Novački iz Karanca, vlasnica 13 hektara vinograda, vinarije i buduće kušaonice vina.
Dario Kuštro
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike