Kultura
UKRADENA BAŠTINA

Izložba nestalih umjetnina iz Muzeja Ilok
Objavljeno 25. rujna, 2018.
ZAGREB - Muzej grada Iloka i Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Muzejom Mimara predstavit će izložbu pod nazivom Ukradena baština/Stolen heritage, kustosice Andree Rimpf. Izložba je realizirana u sklopu projekta Europske godine kulturne baštine 2018., a otvorenje će se održati u Atriju Muzeja Mimara 28. rujna. MUP obilježava Dan policije i blagdan sv. Mihovila nakon čega će uslijediti otvorenje izložbe, čiji je cilj educirati, informirati i preventivno djelovati u sklopu zaštite kulturne baštine od nezakonitog izvoza i uvoza kulturnih dobara i prijenosa vlasništva.
Na izložbi će se moći saznati informacije o nekim od najvažnijih međunarodnih propisa kao i o nacionalnim propisima o zaštiti kulturne baštine.
Važno je upozoriti na gubitak kulturnog nasljeđa zajednice, a Muzej grada Iloka kroz virtualnu izložbu prikazuje neke od najvrjednijih umjetnina koje su ukradene iz muzejske ustanove za vrijeme Domovinskog rata i za kojima još traje potraga.
O izložbi se upoznajte više preko aplikacije dostupne na Google play trgovini pod nazivom Stolen heritage. #EuropeForCulture Mi još tragamo za njima. A vi? N.Vek.
ŠTETA OD 325 tisuća dolara
- Nadamo se kako će se djela otuđena iz Muzeja grada Iloka vratiti svojoj kući. Od 1944. do 1998. iz našeg je muzeja nestalo nekoliko tisuća umjetničkih predmeta, a vrijednost umjetnina nestalih 1988. prof. Antun Bauer procijenio je na 325 tisuća dolara - navela je autorica Andrea Rimpf, kustosica iločkog muzeja. Izloženi su originalni okviri umjetničkih slika koje su ukradene, a od kojih većina nikada nije pronađena i vraćena. U razdoblju od 1991. do 1998. Muzej grada Iloka bio jedini muzej na tada okupiranom području koji je radio i u tom je razdoblju nestalo ukupno 90 umjetnina. Od 1995. do 2008. na području Republike Hrvatske bilo više od.200 kaznenih djela teških krađa umjetnina.

Nakon Mimare, bit će postavljena u Policijskoj akademiji u Zagrebu. D.K.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente