Mozaik
ODRŽANA 2. KOLONIJA KIPARA U DRVETU

Zdenci puni mladih talenata
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Više od 15 godina traje suradnja Općine s kiparskom kolonijom u Ernestinovu

U povodu obilježavanja Dana općine i blagdana svetoga Mihaela, u Zdencima je održana tradicionalna kolonija kipara u drvetu, drugi put posvećena djeci i mladima.


Tradicija ove kolonije je duga i vrijedna, naime, prije više od 15 godina krenula je suradnja Općine Zdenci i najpoznatije kolonije kipara u drvetu u Slavoniji, one iz Ernestinova, pod vodstvom umjetnika Mate Tijardovića. Ova kolonija dugi niz godina Zdencima donosi sjajne skulpture i djela, a unazad dvije godine posvećena je isključivo djeci i mladima.
- Presretan sam što smo ponovno u Zdencima, i iako je bilo nešto manje djece, sve su to bila iznimno talentirana djeca, pa kako ih je manje mogli smo im posvetiti i više pozornosti. Posebno me iznenadilo dvoje novih, u kojima se smisao za umjetnost vidjela u prvom doticaju s dlijetom i drvetom. Činilo se mi se kao da su već bili na ovakvim ili sličnim kolonijama, čak dio naše ernestinovačke škole kiparstva, jer iako su prvi put radili bili su sjajni. Zdenci su prepuni talenata i siguran sam da ova mala škola ima sjajnu budućnost. Stvorili smo odlične radove, Općina Zdenci može i mora biti ponosna na svoju djecu i na ovu koloniju kojom želimo promovirati ovu općinu, ali i cijelu Slavoniju koja je poznata po hrastu i drvetu, i što ćeš ljepše nego od toga raditi umjetnost. Nadam se da će netko od ove djece jednog dana završiti i na likovnoj, ili bilo kojoj drugoj umjetničkoj akademiji, a ovakve radionice su im idealan početak - rekao je Mato Tijardović. Ela Felendeš (16) iz Zdenaca redovna je sudionica kolonije već nekoliko godina, a zbog nje i još nekoliko prijatelja i pokrenuta je ova za mlade.
- Meni je ovo odmor za dušu. Uživam raditi u drvetu i svaki put kod umjetnika Mate Tijardovića i Ivana Tolića naučim nešto novo, a uvijek se super zabavimo i družimo. Nadam se da će kroz godine biti još više sudionika, a ja svima mogu reći da svakako dođu i uživaju - kaže ova sjajna mlada umjetnica. Ela je uistinu svestrana umjetnica, osim kiparenja u drvetu, crta, slika, bavi se modeliranjem.
- Gotovo svaki trenutak svog slobodnog vremena koristim za umjetnost. Zapravo mi nisu jasni moji vršnjaci i ostali mladi koji su stalno uz mobitele i računala i ne vide svijet oko sebe. Ne moraju se baviti umjetnošću, neka to bude sport, glazba, ili bilo što drugo, jer tko zna što se u kome krije. Ja svim kažem kada vam je dosadno uzmite olovku u ruke, crtajte, možda u vama sjedi negdje veliki talent. Tako sam i ja počela, slučajno sam počela nešto crtati i vidjela da mi ide. Naravno, posebno sam vezana uz kiparstvo u drvetu, to mi je nekako priraslo srcu i otkako sam prošle godine bila na međunarodnoj kiparskoj koloniji u Ernestinovu, potpuno sam se zaljubila u tu umjetnost - zaključila je Ela Felendeš. V.Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike