Regija
TRADICIJSKA MANIFESTACIJA

Gastrodoživljaj posvećen bosiljku
Objavljeno 25. rujna, 2018.
PAČETIN - Udruga "Dobročinstvo" i etnoimanje "Brvnara Azapići" iz Pačetina organizirali su proteklog vikenda gastronomsku tradicijsku manifestaciju pod nazivom Dani bosioka.
Ova Udruga, kako kaže organizator manifestacije, Stefan Azap, koji je ujedno i volonter udruge Dobročinstvo iz Pačetina, za cilj ima povratak tradicijskim vrjednostima Slavonaca i Srijemaca. Pored humanitarnog djelovanja, kao što je pomoć starim i nemoćnim osobama, cilj udruge Dobročinstvo zaštita je zdravlja ljudi i promicanje zdrave prehrane. U tom duhu organiziran je i program ove manifestacije, koji se ovaj put bazirao na promociji zdravih i ljekovitih biljaka koje se uzgajaju u našem kraju, točnije bosiljka. Ova začinska biljka podrijetlom je iz Indije, a ujedno je i ljekovita i vrlo korisna, obogaćena je vitaminima K, A, i C, te nosi naziv "eliksir zdravlja". Bosiljak se inače koristi i kao začinsko bilje u pripremi raznih jela, a izvrstan je i čaj od bosiljka. Biljka se može koristiti i u prirodnoj kozmetici, za pripremu melema. Na ovoj manifestaciji sudjelovali su članovi KUD-a zavičajnog udruženja Ozren iz Borova, a manifestaciju je otvorio zamjenik župana Vukovarsko-srijemskog, Đorđe Ćurčić.
Pored edukativnog karaktera, svi prisutni uživali su u dobrom druženju i kušanju gulaša i čorbi pripremljenih od odabranih vrsta mesa koje su pripremljeni uz dodatke bosiljka. Bosiljak je posebno vezan i uz blagdane u pravoslavnoj crkvi, pa tako u Pačetinu objašnjavaju kako se sije oko praznika Markovdana, a berba je u prema pučkom predanju od Male Gospe do Krstovdana. N.Z.E.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana