Regija
POVIJESNA UDRUGA MAILATH PRIPREMILA ATRAKCIJU

Uprizorena "Bitka za Miholjac"
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Priređena je i škola mačevanja, prezentacija turske nošnje, jela i kolača...
DONJI MIHOLJAC - U sklopu programa proslave Dana Donjeg Miholjca, Miholjčani i njihovi gosti proteklog su vikenda u svom gradu prvi put uživali u nesvakidašnjoj manifestaciji - atrakciji za koju se pobrinula njihova Povijesna udruga Mailath, "Bitki za Miholjac".
Kako nam je pojasnila čelnica ove udruge Mirjam Ćosić, primarni je cilj njezina osnutka 2013. godine bio proučavati povijest donjomiholjačkog kraja i okolice, upoznavati sugrađane s povijesnim događajima koji su se odigrali na ovim prostorima te voditi brigu o povijesnoj i kulturnoj baštini ovoga kraja.
- Manifestacija "Bitka za Miholjac" temelji se na povijesnom događaju koji se zbio 11. kolovoza 1685. godine kada je kapetan Gašpar Balog s 500 vojnika, prethodnicom velike vojske koja se kretala od Virovitice prema Osijeku, napao i oslobodio Miholjac od turske vlasti. Turski vojnici su se predali te su bili zatvoreni u tornju. Ova priča potaknula je članove udruge da pokušaju uprizoriti spomenuti događaj. Ideja se rodila još 2014. godine, kada je prijedlog projekta upućen gradskoj vlasti. Međutim, do realizacije nije došlo jer projekt nije prepoznat kao važan za razvoj kulture grada Donjeg Miholjca. Udruga je ponovo 2017. godine pokušala realizirati projekt, no zbog nedostatka sredstava održano je samo predavanje o temi "Donji Miholjac u doba Turaka", a u sklopu programa posjetiteljima se predstavila Turska organizacija za suradnju i koordinaciju – TIKA iz Zagreba - kaže Mirjam Ćosić.
Priča je konačno krenula u drugom smjeru kada se početkom 2018. udruga javila na natječaje za programe u kulturi koje su raspisali Grad Donji Miholjac i Osječko-baranjska županija te uspjela povući određena sredstava pomoću kojih se krenulo u realizaciju projekta.
U ovom projektu sudjelovale su dvije viteške skupine – Vitezovi Ružice-grada iz Orahovice i Red vitezova zmaja iz Šikloša, te Streličarska udruga Dubovec iz Karlovca, koja je predstavljala tursku vojsku. Skupine su uprizorile bitku i oslobođenje Donjeg Miholjca od turske vlasti, a uz kostime koristili su i oružje onoga doba: lukove i strijele, mačeve, sablje, kubure i topove. Osim bitke, posjetitelji su mogli uživati u demonstraciji oružja, školi mačevanja, radionicama pod vodstvom CTK-a Čeminac, starim igrama, sevdalinkama, prezentaciji turske nošnje, izložbi pod nazivom "Jesen u Kapadokiji", turskim jelima i kolačima koje su pripremile lokalne udruge te turskoj kavi i čaju. Najmlađi su uživali u jahanju ponija i ekovrtuljku.
U manifestaciji je sudjelovalo i desetak OPG-ova iz Donjeg Miholjca i okolice, Osijeka i Baranje, koji su na štandovima ponudili svoje proizvode. Program je završio bitkom i oslobođenjem Donjeg Miholjca od Turaka te predajom ključa slobodnoga grada gradonačelniku, uz obećanje "Vidimo se nagodinu!".
Lidija Aničić
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike