Regija
MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

U realizaciji je dvanaest projekata za zaštitu prirode
Objavljeno 24. rujna, 2018.

NOSKOVCI - Osječko-baranjska županija, Grad Osijek te brojne ustanove i udruge, višednevnim programom obilježile su Međunarodni dan rijeke Drave koji se obilježava radi promicanja zaštite i razvoja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini. Osim jedinica lokalne samouprave, ove godine taj značajni događaj obilježile su agencije koje se bave zaštitom okoliša i upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode, turističke zajednice, muzeji, obrazovne ustanove i udruge, ali i pojedinci.
Tako su i u Varaždinu Međunarodni dan rijeke Drave prvi put obilježili Grad Varaždin, Sveučilište Sjever, Gradski muzej i Hrvatske vode. Uz predavanja o značenju, značajkama i očuvanju rijeke Drave, postavljena je i izložba fotografija pod nazivom Tragovi nanosa.
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije obilježila je u nedjelju Međunarodni dan rijeke Drave održavanjem Dana otvorenih vrata Informativno edukativnog centra – hostela Dravska priča u Noskovcima (općina Čađavica). U povodu toga organizirani su i posjetiteljima ponuđeni brojni sadržaji i aktivnosti. Ravnateljica ustanove Tatjana Arnold Sabo i suradnici predstavili su zanimljiv i doista jedinstven postav Informativno edukativnog centra – hostela Dravska priča, a predstavljeni su i rezultati projekta "Prekogranični program upravljanja planiranim pentalateralnim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav" pod zaštitom UNESCO-a.


Svim posjetiteljima u dva su navrata tijekom dana uz stručno vodstvo omogućeni obilasci poučne staze "Dravi u zagrljaj", koja je postavljena prije više od pet godina, a sada se kroz projekt Drava Life planira produžiti i dodatno opremiti. Organizirana je također vožnja biciklima uz rijeku Dravu, razgledanje oporavilišta za rode, promatranje ptica teleskopima i fotografiranje, a djeca su imala likovne radionice s kreativnom udrugom Unikat iz Virovitice.
Ravnateljica Tatjana Arnold Sabo kaže da će kroz prekogranični program upravljanja rezervatom održavati ovakva javna događanja te predstaviti svoj rad i rezultate projekata. Javna ustanova trenutačno ima 12 projekata u realizaciji, a projekt koji je predstavljen jedan je od pet Interreg projekata u provedbi.
– Imamo i dva Life projekta na području općina Pitomača i Čađavica, nedavno su potpisani ugovori za tri projekta za održivo upravljanje prirodnom baštinom na području Pitomače, Čađavice i Slatine, a tu su i planovi upravljanja za natura područja u suradnji s Ministarstvom i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu, a planova ima i za dalje - kaže Sabo.
Na značenje manifestacije Dana otvorenih vrata Dravske priče i projekata za očuvanje rijeke Drave svojim dolaskom ukazao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je u Noskovce poveo i svoju obitelj.
Petar Žarković

Ravnateljica javne ustanove Arnold Sabo:

Imamo i dva Life projekta na području općina Pitomača i Čađavica, nedavno su potpisani ugovori za tri projekta za održivo upravljanje prirodnom baštinom na području Pitomače, Čađavice i Slatine
Rezervat biosfere u pet zemalja
"Naši posjetitelji danas su mogli vidjeti u kojoj su fazi naša istraživanja ribe crnke na području Virovitičko-podravske županije, a mogli su vidjeti i dio određenih aktivnosti kroz razvoj programa riječnih škola koji će se razviti na osam lokacija u pet europskih zemalja, jer se Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proteže kroz Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju", rekla je ravnateljica Arnold Sabo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike