Osijek
IZBOR INTENDANTA HNK-A OSIJEK

Poništen natječaj, no nikome nije do reprize scenarija oko prošlog reizbora
Objavljeno 25. rujna, 2018.

Odlukom Kazališnog vijeća poništen je natječaj za ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Iako su uvjete pripremale stručne službe HNK-a, natječaj je poništen zbog pogreške u samom tekstu natječaja. Ipak, za očekivati je skoro raspisivanje novog kako bi se ispunili zakonski uvjeti za izbor intendanta jer aktualnom, Božidaru Šnajderu, u svibnju iduće godine istječe mandat, nakon čega bi trebao u mirovinu. Tko će dakle biti njegov nasljednik, reći će Kazališno vijeće nakon što ocijeni programe zainteresiranih kandidata. Da nema prostora za špekulacije, govori sastav Vijeća, od sedam članova dva su predstavnika Osječko-baranjske županije i dva Grada Osijeka (oba su osnivači), a tri su člana iz redova Kazališta.


Sa sve tri strane uvjeravaju da se neće ponoviti saga oko reizbora kao što se u toj kući dogodilo prije četiri godine, kada je tada aktualni intendant Šnajder kasnio s pokretanjem procedure reizbora - njemu je prestao mandat, a nije imenovan v.d. Time je HNK izgubio potpisnika računa, što je otežavalo rad jer nije imao tko potpisati ni odobriti plaćanje tekućih obveza, čak ni plaća zaposlenika. Tek je rješenjem tadašanje ministrice kulture Andree Zlatar Violić v.d.-om intendanta imenovan Miroslav Čabraja. Novi je mandat 2015. ponovo dobio Božidar Šnajder.
Iste je godine Kazalište poslalo zahtjev za legalizaciju dijela zgrade kako bi mogla početi obnova, no trebale su tri godine da se reguliraju imovinskopravni odnosi pa će obnova kazališne zgrade početi tek sada. U HNK-u je također godinama bilo prazno mjesto poslovnog ravnatelja, koje je tek krajem prošle godine popunjeno. Financijski pokazatelji također nisu išli na ruku kazališnom vodstvu, pa ni izvješće za 2016. nije u Županijskoj skupštini prihvaćeno na vrijeme. Osnivači (Grad i Županija) pokrenuli su sanacijski plan za pokriće akumuliranog gubitka iz prijašnjih godina. Planirano je gubitak sanirati do 2020., pa danas i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija godišnje za HNK Osijek izdvajaju svaki 13,3 milijuna kuna. Skupštini je sporno bilo knjiženje iznosa od 200 tisuća kuna koji je Županija doznačila na ime sanacije gubitka u 2016., a kazališne su službe taj iznos knjižile kao prihod.
Novog će intendanta ili intendanticu tako dočekati poprilično posla kako bi se uredilo kazališno poslovanje, obnovila zgrada pa u konačnici i postavio repertoar koji će privući što više posjetitelja. D.Kuštro
Dvjesto tisuća kuna koje je Županija doznačila HNK-u na ime sanacije kazališne su službe knjižile kao prihod
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike