Osijek
OSJEČANKA ŽELJELA PREVESTI KUNIĆA AUTOBUSOM U TRANSPORTERU

Vozač rekao kako se nada da zeku neće ništa zdrobiti u "bunkeru"!?
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Žele li svog ljubimca povesti autobusom iz Osijeka na određenu destinaciju, vlasnici su u velikoj neprilici. Jedna takva dogodila se Osječanki Ivani T. (podaci poznati redakciji), koja se obratila Glasu Slavonije nakon što nije uspjela u transporteru prevesti svog ljubimca, kunića, u Zagreb.
- Puno puta sam se do sada vozila autobusom i povela svog kunića, no nedavno sam doživjela veliku neugodnost kad su mi dva vozača zabranila ući u autobus s kunićem koji je bio u transporteru. Rekla sam im da sam se već vozila autobusom na taj način, no nisu se obazirali i naposljetku sam odlučila uzeti kartu za sljedeći autobus. No i ondje šok, uz napomenu vozača da ga mogu staviti u prtljažni prostor i da se nadaju da se neće ugušiti i da ga valjda neće ništa zdrobiti - ogorčeno priča sugrađanka, ponovo naglašavajući da je prije toga puno puta ušla u autobus s kunićem u transporteru, no nakon doživljene neugodnosti pogledala je pravilnike u kojima jasno stoji da je dopušten samo prijevoz pasa vodiča slijepih osoba i ni jedne druge životinje.
- Nisam mislila na zmije, svinje i kokoši, čak ni velikog psa, već na male pitome životinje. Ne mogu vjerovati da netko kao prijetnju ili smetnju doživljava malu životinju u transporteru, i to u krilu vlasnika. Nadam se da će se autobusne kompanije uskoro modernizirati i prilagoditi suvremenom čovjeku - ocijenila je Ivana T.
I doista, kako doznajemo od Marine Pandurević, voditeljice korporativnih poslova u Arriva Hrvatska, prijevoz kućnih ljubimaca definiran je Općim uvjetima prijevoza i razlikuje se u Panturistu te u APP-u Požega. Naime, APP Požega dopušta prijevoz isključivo specijalno dresiranih pasa vodiča slijepih osoba, i to u pratnji slijepe osobe u svojstvu putnika. Panturist je nešto blaži, no sve životinje moraju se voziti u prtljažnom prostoru!
- Osim pasa vodiča za slijepe koji se voze u autobusu, Panturist dopušta prijevoz manjih životinja, no isključivo u prtljažnom prostoru. Za vrijeme prijevoza moraju biti adekvatno zbrinute da ne bi nanijele neku štetu, a putnik je dužan imati potvrdu o obavljenom veterinarskom pregledu i to ne stariju od deset dana. Za te životinje naplaćuje se naknada u visini 50 posto cijene vozne karte na prijevoznoj relaciji – potvrdila je Pandurević.
Stoga, svatko tko nema drugu alternativu nego s ljubimcem putovati autobusom izvan Osijeka, ne može birati mjesto prijevoza, nego je to bez iznimke (osim pasa vodiča slijepih) prtljažni prostor. Doznajemo i kako je vlasnik tijekom stanke autobusa također dužan životinju nahraniti i napojiti. Zbog svih procedura, ali ponajviše zbog skučenosti prtljažnog prostora, doznajemo da je vrlo mali broj putnika koji se odluče ostaviti životinju među putničkim torbama.
No, ne i u GPP-ovim autobusima i tramvajima, gdje standardno, uz pse vodiče, ali i rehabilitacijske, terapijske te pse u školovanju, u vozilo smije i štene na socijalizaciji u obitelji, no ne bez ogrlice.
Također, prijevoz kućnih ljubimaca u vozilima javnog gradskog prijevoza dopušten je u specijalno namijenjenim kutijama za prijevoz, a podsjetimo da je u posebno označenim vozilima i bez specijalnih kutija za transport dopušten i ulaz velikih pasa sa zaštitnom brnjicom i povodcem te patuljastih na povodcu, uz određena pravila ponašanja kojih se vlasnici moraju pridržavati. Važno je napomenuti da je prijevoz životinje besplatan. M. Mihelić
50 %

cijene vozne karte naplaćuje se za prijevoz manjih životinja
Najčitanije iz rubrike