Sport
NEZADOVOLJSTVO U GRADSKOM VRTU

Kao da Osijeku sude suci iz Donjeg Miholjca
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Osijekove utakmice protiv klubova iz okolice Zagreba sude Zagrepčani, a protiv zagrebačkih klubova suci iz "prstena"

Nezadovoljstvo radom sudačke organizacije opet se sve više širi domaćom ligom. Nisu u pitanju samo pogreške koje suci čine u utakmicama već i odabir sudaca za određenu utakmicu nerijetko izaziva sumnje u objektivnost izbora.


U koloni nezadovoljnih je i Osijek. U Gradskom vrtu još se nisu pomirili sa spornim situacijama u kojima su oštećeni u derbiju protiv Rijeke, a novu ljutnju izazvalo im je delegiranje zagrebačkog suca Ivana Vučkovića za susret protiv Gorice. Možda takav izbor i ne bi bio problem da se osječki prvoligaš gotovo redovito ne susreće s takvim slučajevima. Naime, nerijetko se događa situacija u kojoj Osijekove utakmice protiv klubova iz okolice Zagreba sude zagrebački suci, a one protiv zagrebačkih klubova suci iz okolice Zagreba.
- Zar to mora biti tako? I mi bismo voljeli kada bi nam sudili suci iz Našica ili Donjeg Miholjca. Da se razumijemo, to nije uzrok našeg poraza od Gorice, ali izaziva sumnje - rezignirano kaže Alen Petrović, sportski direktor NK Osijek.
No, takvo što nije moguće i Petrović to zna. Naime, u sudačkoj organizaciji vrlo vješto zloupotrebljavaju pravilo iz kojeg klubovima ne može suditi sudac iz iste županije. I tu su klubovi iz Zagreba i njegove okolice u velikoj prednosti. Naime, grad Zagreb je jedna županija, a Gorica i Zaprešić pripadaju u drugu, Zagrebačku županiju, pa pravno odluke povjerenika za suđenje HT Prve HNL Alena Gereka iz Zaboka nisu sporne. No, etički su diskutabilne. Događalo se da recimo Osijeku protiv Lokomotive sudi Igor Pajač iz Zeline u trenutku kada njegov brat igra u redovima Lokomotive. Pa nije krv voda i teško se osloboditi sumnji u nepristranost suca u takvim slučajevima. Oni koji delegiraju suce mogli bi voditi više računa o tim stvarima. Međutim, više od toga Osječane nerviraju različita tumačenja kod igranja rukom u kaznenom prostoru. Naime, oba sudačka eksperta (Marijo Strahonja u emisiji Stadion i Tomislav Šetka u emisiji HNTV-a Treće poluvrijeme, nap. a.) procijenila su Mamićevo igranje rukom u susretu Rijeka - Osijek kao nenamjerno i zaključili kako nije bilo potrebno dosuditi kazneni udarac.
- Gledam, u ovom kolu su mnogo manje jasna igranja rukom okarakterizirana kao kazneni udarci, a ono na Rujevici kao nije bilo za najstrožu kaznu. Još mi više smeta što ti isti eksperti čestitaju pomoćnom sucu te utakmice s Rijekom što je pustio evidentno zaleđe iz kojeg je postignut vodeći pogodak domaćina. Tko je tu lud? Zar trebamo šutjeti kad nas prave ludima kod tih igranja rukama. Stekne se dojam da je kazneni udarac kod igranja rukom samo ako nije za Osijek - smatra Petrović.
Teoretičari zavjere u ovakvim će situacijama doći na svoje. U svemu će opet vidjeti pripremu terena da se Dinamo, na taj način, što više odmakne od pratnje. Je li doista slučajno da se u posljednje vrijeme na popisu oštećenih nađu Osijek i Rijeka koji su ocijenjeni kako najozbiljniji konkurenti Dinamu? Naravno, takve je stvari nemoguće dokazati, ali i u prošlosti je bilo toliko sličnih situacija, pa se čovjek ponekad zapita ima li u tome i nekakve istine?
Dalibor Keler
MUDRAŽIJA TRI TJEDNA OUT, BOBAN I PILJ SE VRAĆAJU
Robertu Mudražiji, koji se ozlijedio na samom početku utakmice protiv Gorice, dijagnosticirana je ruptura aduktora, što će ga na najmanje tri tjedna odvojiti od treninga. Što se tiče ostalih ozlijeđenih, situacija se popravlja. Naime, u trenažni proces vraća se Gabrijel Boban. On bi želio zaigrati već protiv Intera, ali realnije je njegov povratak očekivati za dva tjedna u susretu protiv Hajduka, a u normalan proces treninga vraća se i Marin Pilj, koji je imao ozljedu ramena. Očekuje se kako će se za nekoliko dana vratiti i Josip Špoljarić, koji je imao problema s mišićem lista. Povratkom Bobana i Špoljarića trener Zoran Zekić trebao bi dobiti određenu širinu u napadačkom dijelu koja mu trenutačno nedostaje.
DANAS U KUŠEVCU
Nogometaši Osijeka danas će skoknuti u obližnji Kuševac, gdje će odigrati prijateljski susret sa županijskim prvoligašem Torpedom. Susret se igra na igralištu Lipa s početkom u 18 sati.
Delegiranje
BRAT SUDIO BRATU
Možda ste propustili...

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike