Novosti
UDRUGA OSIJEK SOFTWARE CITY:

Zašto zapinje projekt IT parka u Osijeku?
Objavljeno 25. rujna, 2018.
"Ne mislimo da imamo protivnike, očito je tempo rada kakav mi imamo mnogo brži od tempa odgovornih osoba u cijeloj ovoj priči"

Iako je prije tri godine dobio podršku lokalnih vlasti, a naknadno ga je kao strateški interes prepoznala i Vlada RH, projekt izgradnje IT parka, koji bi po uzoru na svjetska središta IT industrije na jednom mjestu okupio osječke IT i ICT tvrtke, još uvijek nije ni blizu realizacije, zbog čega je udruga Osijek Software City (OSC), od koje je i potekla ova ideja, objavila otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo tom činjenicom te se pita mogu li lokalne IT tvrtke konačno računati na efikasnu i ravnopravnu institucionalnu podršku.


Kako stoji u otvorenom pismu, u rujnu 2015. godine, na sastanku u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, u nazočnosti gradonačelnika Osijeka i rektora osječkog sveučilišta, udruga OSC iznijela je potrebu za formiranjem IT parka.

Pregovori traju

Ideja je da unutar parka tvrtke kupuju zemljišta i grade vlastite objekte, dok bi Grad Osijek omogućio manjim poduzetnicima najam poslovnog prostora. Na taj bi se način riješili problemi s nedostatkom odgovarajuće poslovne infrastrukture za IT tvrtke i omogućio njihov brži razvoj i bolja međusobna suradnja, a Osijek bi se, osim prodajnog iznosa i komunalnih naknada, obogatio za nekoliko prepoznatljivih i modernih objekata. Sastanak je tada zaključen uz obećanje o svoj potrebnoj pomoći u realizaciji projekta.
Nakon tih ohrabrujućih riječi, predstavnici OSC-a u idućim su mjesecima obavili razgovore s dogradonačelnicima i pročelnicima. U nedostatku odgovarajućeg gradskog prostora, lokaciju u Gackoj ulici gdje se sada nalazi polje kukuruza, prepoznali su kao idealnu zbog dostupnosti infrastrukture i blizine sveučilišnog kampusa. Kako to zemljište pripada Poljoprivrednom institutu, tvrtki koja je u većinskom vlasništvu države, Grad je ponudio zamjenu zemljišta. Kako doznajemo iz priopćenja OSC-a, pregovori o tome traju sve do danas. Cijeli postupak nije ubrzala ni odluka Vlade sa sjednice održane u prosincu prošle godine u Osijeku, kojom podupire projekt i izgradnju parka. Procjene vrijednosti zemljišta bile su drastično različite, angažirana su razna povjerenstva, prolazili mjeseci, sastanci i sjednice na kojima se nije događalo ništa novo. Prema najnovijim informacijama koje ima OSC, iako je sve spremno, iako se “već”, kako ironično kažu, radi na pripremama, još nije potpisan ni ugovor o zamjeni zemljišta s Poljoprivrednim institutom.
Tapkamo u mjestu

- Već tri godine tapkamo u mjestu. Iskreno, mi jednostavno ne znamo zašto cijela stvar stoji. Imamo dobru volju, radi se o projektu od kojeg bi cijela zajednica imala koristi, ali ipak negdje zapinje. Pokušali smo detektirati gdje, međutim, očito ne plivamo dobro u tim vodama. Ne mislimo da imamo protivnike, očito je tempo rada kakav mi imamo mnogo brži od tempa odgovornih osoba u cijeloj ovoj priči. Htjeli bismo samo da netko konačno preuzme odgovornost, da iziđe s konkretnim i definitivnim rokovima. Do sada smo imali nekoliko rokova koji su se iz raznih razloga probijali. Prvo zbog izbora, pa zbog ovog, pa zbog onog... Spominjala se i komplicirana procedura koju će, vjerujemo, i sada navesti kao glavni razlog što se već tri godine nismo pomaknuli s mrtve točke. U međuvremenu su tvrtke koje su zainteresirane za ovaj projekt, zbog nemogućnosti apliciranja na projekte EU-a za potpore u izgradnji, izgubile milijune - poručuju iz Osijek Software Cityja, i dodaju: "Ljudi u Gradu rade nekim svojim tempom i ne shvaćaju realnost koja je takva da morate biti brzi. Nije problem dobra volja, sigurni smo da ona postoji, problem je tempo. Ako ćemo raditi ovim tempom, tj. da čekamo nekakve procedure tri godine, nećemo nikamo stići", rekli su nam u ponedjeljak u telefonskom razgovoru iz Udruge Osijek Software City.

Pokušali smo doći i do očitovanja Grada Osijeka na ovo pismo, međutim, nismo ga uspjeli dobiti. Rečeno nam je da ćemo ga imati u utorak.
Ivan Alilović
KONSTANTNI RAST IT SEKTORA
Sektor informatičke tehnologije nezaustavljivo raste. Kako stoji u priopćenju udruge Osijek Software City, u IT sektoru na području Osječko-baranjske županije u pet godina od osnivanja te udruge, odnosno do 2017., udvostručeni su svi kriteriji rasta, uz napomenu da je istraživanje obuhvatilo samo tvrtke sa sjedištem na našem području, dok su stvarne brojke znatno veće. Sve to ostvarile su ponajprije lokalne tvrtke, no za daljnji rast trebaju podršku onih kojima je ta podrška, smatraju u Osijek Software Cityju, i svrha postojanja.
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

NOVA ŽELJEZNIČKA LINIJA

Vlakom iz Trsta u Rijeku