Novosti
ANDREA ZLATAR VIOLIĆ ODBACILA OPTUŽBE DA JE OŠTETILA DRŽAVU

Počelo suđenje bivšoj HNS-ovoj ministrici kulture
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Bivša HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu na početku suđenja još jednom odbacila optužbe da je podizanjem gotovine i korištenjem službene kartice u privatne svrhe državu oštetila za više od 146 tisuća kuna.
Ne osjećam se krivom, kazala je bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića, nakon što joj je pročitana Uskokova optužnica.
Dodala je i da ne priznaje materijalni dio tužbenog zahtjeva. Njena obrana temeljit će se na tvrdnji da u Ministarstvu kulture ne postoji propis koji određuje tko ima pravo na reprezentaciju i što u nju spada te da je sva podignuta gotovina potrošena u službene svrhe. Uskok tvrdi da je podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture Zlatar Violić državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist", iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu ministarstva. U optužnici stoji i da je za svoje privatne potrebe podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4766 kuna naknade za podizanje te gotovine. Još gotovo 100 tisuća kuna Zlatar Violić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u "raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima" u Hrvatskoj i inozemstvu. S gotovo istim optužbama suočio se i njen nasljednik Berislav Šipuš, no njihova su suđenja razdvojena, jer Zatar Violić ranije zbog teškog zdravstvenog stanja nije mogla dolaziti na sud. H
Možda ste propustili...