Mozaik
SPAS UGROŽENE VELIKE MAČKE

Broj nepalskih tigrova gotovo je udvostručen
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Broj divljih tigrova porastao je prvi put u više od sto godina. U Nepalu ih je lani bilo 235, a 2009. samo 121

Broj nepalskih tigrova gotovo se udvostručio tijekom posljednjih devet godina, izjavili su u ponedjeljak dužnosnici, a ta vijest predstavlja pobjedu napora osiromašene države da spasi ugrožene velike mačke.
Skupine za zaštitu životinjskog svijeta pozdravile su tu vijest kao znak da političko sudjelovanje i inovativne strategije mogu preokrenuti negativan trend pada broja veličanstvenog kraljevskog bengalskog tigra.
Studija provedena ranije ove godine prebrojila je 235 tigrova u Nepalu u usporedbi sa 121 tigrom 2009. godine


- Ovo je rezultat zajedničkih napora vlade i lokalne zajednice kako bi se zaštitilo stanište tigrova i spriječio krivolov - rekao je za agenciju France AFP Man Bahadur Khadka, čelnik Nepalske agencije za nacionalne parkove i očuvanje divljih životinja.
Deforestacija, zadiranje u prirodna staništa i krivolov uzroci su velikog pada broja velikih mački diljem Azije, ali su Nepal i 12 drugih zemalja potpisali 2010. godine obećanje da će udvostručiti broj svojih tigrova do 2022. godine. Taj plan za očuvanje tigrova brzo je počeo donositi rezultate.
Godine 2016. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) i Globalni forum za tigrove objavili su da je broj divljih tigrova porastao prvi put u više od sto godina. Ghana Gurung, predstavnik WWF-a u Nepalu, rekao je da je napredak te zemlje primjer za globalno očuvanje tigrova. Inače, bengalski tigar najpoznatija je podvrsta i čini približno 80 % ukupne populacije tigrova. Osim u Nepalu bengalski tigar živi i u Bangladešu, Butanu, Mjanmaru i Indiji.H
Možda ste propustili...

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike