Autoglas
MOBILNI SVEMIRSKI OPSERVATORIJ

Nissan i Europska svemirska agencija - Navara Dark Sky
Objavljeno 25. rujna, 2018.
Nissan je na Salonu automobila u Hannoveru predstavio Nissan Navara Dark Sky Concept koji dokazuje da nebo nikad nije granica. To konceptno vozilo, razvijeno u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), funkcionira kao mobilni astronomski laboratorij opremljen revolucionarnim teleskopom kakav se upotrebljava u opservatorijima, postavljenim na posebnu prikolicu. Vozilo je opremljeno dodatno unaprijeđenim sustavom za pomoć u vožnji ProPILOT.
ProPILOT olakšava vozaču upravljanje vozilom s pomoću Nissanova inteligentnog tempomata i sustava za pomoć pri upravljanju. Ti sustavi održavaju razmak od vozila ispred te pritom zadržavaju automobil i prikolicu savršeno poravnanima u vožnji jednim trakom, čak i u zavojima. Unaprijeđeni Inteligentni Around View Monitor sada omogućuje pogled iz ptičje perspektive oko vozila i prikolice i tako olakšava parkiranje. Sustav za spajanje s prikolicom prepušta automobilu nadzor nad upravljanjem, ubrzavanjem, kočenjem i mijenjanjem brzina kako bi se automatski poravnao s prikolicom za lakše spajanje. Nissanove prijenosne baterije koriste se tehnologijom električnih vozila preuzetom s Nissana LEAF kako bi osigurale pomoćni izvor energije, bez obzira na udaljenost lokacije. Najvažniji dio prikolice je ultrasnažni teleskop PlaneWave.
Tamna boja karoserije istaknuta je motivima maglice, a unutrašnjost spaja tamne nijanse noćnog neba s narančastim sjajem zalazećeg sunca. Budući da je crvena svjetlost posljednja valna duljina koju ljudsko oko može upiti i smanjuje svjetlosno zagađenje, i vozilo i prikolica koriste se isključivo crvenim svjetlima kako bi se smanjile vizualne smetnje tijekom promatranja.
Modul prikolice, razvijen u bliskoj suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja koji omogućuje teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prijevozu do bilo koje lokacije. Mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala promjera 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od prstenova Saturna do udaljenih galaktika, maglica i supernova. Čvrsta kuka za vuču, izdržljiva ljestvasta šasija zatvorenog profila te 2,3-litreni dizelski turbomotor s 190 KS i 450 Nm okretnog momenta omogućuju Navari da se uhvati ukoštac sa zahtjevnim terenima na udaljenim mjestima i s lakoćom se nosi s težinom modula teleskopa.M.Bu.