Sport
BRITANAC OSTAO NA SVJETSKOM TRONU, POVJETKIN GOTOVO IZLETIO IZ RINGA

Joshua: Tko god dođe dobit će batine!
Objavljeno 23. rujna, 2018.

Bila je to sjajna boksačka večer pred 80.000 ljudi na londonskom stadionu Wembley. Britanac Anthony Joshua kontra Rusa Aleksandera Povjetkina, a završilo je na spektakularan način - nokautom Joshue koji je udarcem u sedmoj rundi gotovo izbacio suparnika iz ringa. I završio borbu u svoju korist te ostao na svjetskom tronu.


Joshua je lani u travnju na Wembleyju poslao u mirovinu Vladimira Klička, a onda je u subotu navečer obranio naslov svjetskog prvaka nokautom protiv Povetkina. No prije nokauta Britanac nije bio u lakoj situaciji. Ruski borac je šest rundi žestoko mučio suparnika i prema sudačkim kriterijima vjerojatno bio u debeloj prednosti, ali jedan trenutak neopreznosti koštao ga je poraza. I ostanka Joshue na tronu. Nakon što je preživio uvodnih nekoliko rundi, Britanac je "nadošao", a u sedmoj rundi uspio je plasirati žestok udarac i nakon toga serijom poslati Povetkina na pod. Rus je nekako ustao u devetoj sekundi, ali se ispostavilo da je samo odugovlačio ono neizbježno - prekid borbe, odnosno nokaut. Već nekoliko sekundi kasnije našao se ponovno u problemu, a iz njegovog kuta odlučili su prekinuti borbu i Povetkinja prepustiti liječnicima.
- Povjetkin je bio vrlo žestok, ali ja sam se došao zabaviti i napraviti ono što inače radim. Dati batine i pobijediti. Dobro je primao udarce u glavu, ali onda sam shvatio da ne prima tako dobro u tijelo - rekao je 28-godišnji Anthony Joshua, koji je obranio IBF, WBO i WBA pojaseve.
Sjajni 11 godina stariji Rus, koji je u karijeri od 35 borbi prije ove subotnje izgubio samo jednu (Vladimir Kličko) na nevjerojatan je način ušao u meč. Bio je bolji, opasniji, dominantniji, točno i jako plasirao je udarce i dobivao rundu za rundom. No u sedmoj rundi malo je spustio ruke i ostao nokautiran.
- Mogao sam to riješiti u sedam, devet ili 12 rundi, tako je svejedno. Važno je da sam obranio naslov - poručio je Joshua i nakon borbe otišao u Povjetkinovu svlačionicu kako bi čestitao. Zaista lijepa gesta prvaka.
- Odlična borba, hvala ti. Htio bih jedanput doći u Rusiju na odmor - rekao je Joshua suparniku u svlačionici.
Prvak će naslove braniti 13. travnja sljedeće godine na istom mjestu, a očekuje se da bi mu suparnik mogao biti pobjednik dvoboja Deontay Wilder - Tyson Fury.
- Spreman sam za 13. travnja na Wembleyju. Svejedno mi je tko će pobijediti, Wilder ili Fury, tko god dođe neka bude spreman na dobre stare batine - samouvjeren je Joshua, koji je ostvario 22 pobjede u isto toliko mečeva. Samo je borbu prije ove s Rusom, protiv Parkera, dobio na bodove, sve ostale nokautom ili tehničkim nokautom. I. Liović
OLIMPIJSKI PRVACI
Zanimljivo, okršaj Joshue i Povjetkina bio je sudar bivših olimpijskih pobjednika. Joshua je osvojio zlato na OI-ju u Londonu 2012. godine, dok je Povjetkin slavio u Ateni 2004. Tamnoputi Britanac iz Watforda ima niz od 22 pobjede, pri čemu je 21 riješio nokautom, jedini koji je ostao stajati u ringu bio je Joseph Parker. Rusu je ovo bila 36. borba i drugi poraz. Izgubio je samo u Moskvi 2013. sudačkom odlukom od Vladimira Klička.
Najčitanije iz rubrike