Svijet
DVA REFERENDUMA U ŠVICARSKOJ

Odbili povećanje pomoći farmerima
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Švicarci su u nedjelju na dva referenduma odlučno odbili povećanje pomoći farmerima, prihvativši time upozorenja vlade da bi te mjere povećale cijene hrane i štetile gospodarstvu.
Švicarci su izišli na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije nakon što su njihovi pobornici prikupili više od 100 tisuća potpisa, koliko je određeno zakonom o izravnoj demokraciji. Prvi referendum, koji je promicala Zelena stranka, poznat je kao Inicijativa o pravednoj prehrani i njime se pozivalo saveznu vladu da potiče ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje, da detaljnije označava proizvode i donese mjere protiv bacanja hrane. Glasači su prema projekcijama agencije gfs.bern odbacili taj prijedlog sa 63 posto protiv. Drugim referendumom, pokrenutom na inicijativu poljoprivrednog sindikata Uniterre, tražio se radikalniji preustroj poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja gospodarstva. H
ZABRANA BURKI
Oko dvije trećine stanovnika švicarskog kantona St. Gallen izjasnilo se u nedjelju za "zabranu burke" u javnom prostoru. Svi birači bit će pozvani izjasniti se o pitanju nošenja burke, vjerojatno sljedeće godine na nacionalnoj razini. Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, birači u sjevernoistočnom kantonu zatražili su pooštrenje zakona kako bi se kažnjavalo nošenje odjeće koja potpuno pokriva lice u javnosti, jer to "prijeti javnoj sigurnosti". U kantonu Saint-Gall gotovo 67 posto birača glasalo je za zabranu burke.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike