Regija
OPĆINA BABINA GREDA POTIČE ZAPOŠLJAVANJE

Učenicima deficitarnih struka od 500 do 700 kuna mjesečno
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Cilj nam je poslodavcima pomoći osigurati potrebne kadrove, ističe načelnik Krnić
BABINA GREDA - Općina Babina Greda pozvala je lokalne poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova koji imaju interes i potrebu za zapošljavanjem radnika u budućnosti s određenim profilom zanimanja da se do 1. listopada jave kako bi se zajednički uključili u obrazovanje i pripremu potrebnih kadrova.
Općina je, stoji u javnom pozivu, spremna kroz potpore sufinancirati obrazovanje učenika za zanimanja za koja iskažu interes te osigurati potporu za naukovanje.
- Cilj nam je potaknuti zapošljavanje i potencijalnim poslodavcima pomoći osigurati potrebne kadrove. Danas je vrlo teško pronaći gotovog majstora jer velik broj ih je otišao trbuhom za kruhom i tog profila kadra više nema, što je sve veći problem. Moramo hitno reagirati i zajednički pokušati pronaći rješenje i poduzeti određene mjere kako bismo promijenili takvu situaciju, ističe općinski načelnik Josip Krnić. Zato su, napominje, odlučili pozvati sve zainteresirane da se izjasne koja su im zanimanja potrebna, koje struke nedostaje na tržištu rada, je li primjerice u pitanju mesar, poljoprivredni tehničar, CNC operater, mehatroničar, strojar, zavarivač, tokar, tesar, keramičar...
- Želimo snimiti situaciju, vidjeti kakve su potrebe poslodavaca i za koja zanimanja da se djeca školuju. Pozvali smo ih da se izjasne koje bi učenike mogli primiti na praksu, da ih obuče i da ih potom kada završe naukovanje zaposle kao majstore. Općina bi učenicima koji se odluče na takva zanimanja od sljedeće godine davala stipendiju, odnosno potporu od 500 do 700 kuna mjesečno, da imaju za svoje troškove i da izuče zanat koji je deficitaran, pojašnjava Krnić. Napominje da za deficitarna zanimanja poslodavci i od Ministarstva gospodarstva mogu dobiti naknade za učenike koji kod njih idu na praksu, što će djeci također puno značiti. Smatra da je potrebno ciljano djelovati, učenike usmjeravati u zanimanja koja će im osigurati posao, što je svakako velika stimulacija mladima da ostanu u Babinoj Gredi. Općina će, napominje, učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne mladima i stvori preduvjete da u svome selu nakon školovanja mogu raditi i od svoga rada pristojno živjeti.
Na području Babina Grede skupa s OPG-ima djeluje stotinjak subjekata koji su i potencijalni poslodavci, a hoće li i u kojoj mjeri prihvatiti inicijativu Općine i jesu li spremni dati i svoj doprinos poticanju zapošljavanja vidjet će se na sastanku koji će načelnik uskoro sazvati.
Krnić napominje da će i investitor koji u Babinoj Gredi uskoro kreće s izgradnjom tvornica autodijelova također dostaviti popis potrebnih profila radnika. Planirano je da radnici odlaze u Gradačac na obuku gdje će dobivati tehničku i tehnološku podršku jer tu je vrlo bitna edukacija i priprema kadrova, kao i obuka specijalnih kadrova za određene poslove. Direktor TMD Groupa iz Gradačca koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, Adem Hanić, ističe da će na poslovima proizvodnje autodijelova u Babinoj Gredi moći raditi i žene.
A nakon općine Ivankovo u kojoj od 2. rujna nedjeljom i blagdanom trgovine i pekarnice više ne rade, i Babina Greda je odlučila slijediti njihov primjer.
- Svim vlasnicima poslao sam dopis i Marijan Živković-Patričar i vlasnik Bose odmah su prihvatili inicijativu. Moramo još vidjeti s Konzumom, trgovinom Bošković i našim lokalnim radnjama. No, koliko vidim u dosada obavljenim razgovorima inicijativa je pala na plodno tlo i mislim da ni u Babinoj Gredi trgovine i pekarnice uskoro nedjeljom više neće otvarati svoja vrata, kaže Krnić.
- Ni u bivšoj Jugoslaviji nije se radilo nedjeljom. A sada smo veliki vjernici, katolici, kunemo se u vrijednost i svetinju obitelji, a sve se lomi preko leđa radnika. Moramo izmijeniti svoje navike, ugledati se na bogate europske zemalje i omogućiti našim ženama i majkama da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, zaključuje Krnić.
Marija Lešić Omerović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Općina pokrenula inicijativu da trgovine i pekarnice nedjeljom i blagdanom u Babinoj Gredi više ne rade
Najčitanije iz rubrike