Zdravlje
10 MILIJUNA OBOLJELIH U 2017.

WHO: epidemija TBC-a nije prošlost
Objavljeno 24. rujna, 2018.
S deset milijuna oboljelih od tuberkuloze (TBC) u 2017. godini, svijet nije ni blizu okončanju epidemije, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću uoči zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.
TBC je jedan od prvih deset uzročnika smrti u svijetu, a u 2017. godini je, prema procjeni, usmrtio 1,6 milijuna ljudi.
WHO je službeno zabilježio 6,4 milijuna oboljelih od TBC-a, no procjenjuje da je broj osoba u kojih se razvila bolest mnogo veći i doseže deset milijuna, jer mnogi slučajevi nisu registrirani, ili nisu dijagnosticirani.
Oboljelih od TBC-a ima u svim državama i svim dobnim skupinama, ali ipak dvije trećine svih oboljelih žive u osam zemalja, a to su Indija, Kina, Indonezija, Filipini, Pakistan, Nigerija, Bangladeš i Južna Afrika. Zemlje s visokim plaćama imaju nisku učestalost bolesti, pa je šest posto svih oboljelih od TBC-a u Amerikama i Europi.
Smrtnost od tuberkuloze pada po stopi od tri posto na godinu te najbolje procjene za sveukupno smanjenje bolesti od 2000. do 2017. iznose 42 posto. "Za većinu zemalja, međutim, ‘kraj‘ epidemije TBC-a i dalje je samo težnja, a ne stvarnost", navodi se u izvješću. Približno četvrtina svjetske populacije inficirana je bakterijom TBC-a, no malen postotak zaraženih i oboli od tuberkuloze. WHO je svoje godišnje izvješće o TBC-u objavio uoči godišnjeg sastanka svjetskih čelnika u sjedištu UN-a, u New Yorku, 26. rujna. Dužnosnici UN-a i svjetski lideri trebali bi se na sastanku zauzeti za ubrzani napredak prema ispunjenju cilja da se do 2030. okonča epidemija TBC-a.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa