Mozaik
MPS KUD-A ‘’ŠOKADIJA ‘’ STARI MIKANOVCI

Promoviran spot i pjesma ‘’Čaše zveče, cilo veče’’
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Priča o dva dana bećara prva je autorska pjesma Ilije Nikolića-Pranjkova iz Županje

Uz folklornu, tamburašku i žensku pjevačku skupinu, od 2011. godine pri KUD-u ‘‘Šokadija‘‘ Stari Mikanovci aktivno djeluje i Muška pjevačka skupina te zajedno s ostalim skupinama u društvu aktivno pridonosi očuvanju tradicijske kulture Šokaca na prostoru Slavonije i Baranje.


U svom sedmogodišnjem djelovanju imali su jako puno zapaženih nastupa, gdje posebno ističu nastup na Vinkovačkim jesenima, a u Domu kulture u Starim Mikanovcima promovirali su spot i pjesmu ‘‘Čaše zveče, cilo veče‘‘. Voditelj skupine Vladislav Molnar ispričao nam je kako je došlo do nove pjesme i spota.
- Ovo je prva autorska pjesma Ilije Nikolića-Pranjkova iz Županje, koju nam je on ustupio prije nešto više od godinu i pol dana sa željom da jedna skupina takvog tipa, koja njeguje takvu vrstu glazbe, otpjeva tu pjesmu na njegov način, onako kako je on to zamislio. Mi smo htjeli da to bude jedna priča o dva dana jednog bećara. Sve je snimano na lokaciji u Mikanovcima i kad smo već imali pjesmu, želja nam je bila da snimimo i spot kako bi se pokazali ljudima. U sedam godina puno toga smo radili, no ovim spotom zaokružili smo sedam godina rada i idemo dalje, a spot je dosta dinamičan, tako da vjerujemo da će se svidjeti mnogima. Puno smo uložili truda i rada te ovom prilikom zahvaljujem svima koji su utkali sebe, da danas imamo jednu predivnu pjesmu i spot - rekao je Molnar, voditelj skupine.
Sve je odrađeno pod paskom producenta i ton-majstora Tihomira Ivanetića iz studija Rockoko iz Strizivojne koji je rekao kako je prije nekoliko mjeseci Muška pjevačka skupina KUD-a ‘‘Šokadija‘‘ odlučila napraviti jedan iskorak više u odnosu prema dosadašnjem radu te je odlučila napraviti autorsku pjesmu.

 

 


- Došli su kod mene da jednostavno vide je li to moguće napraviti, što i kako. Dogovorili smo jednu prekrasnu pjesmu ‘‘Čaše zveče, cilo veče‘‘ koju je napisao Ilija Nikolić-Pranjkov. Nakon toga uputio sam ih na čovjeka s kojim ja već dugi niz godina surađujem, Marija Šulina, koji je s njima realizirao spot i evo došli smo do promocije spota - kaže Ivanetić.
Ponosna je svakako i predsjednica KUD-a ‘‘Šokadija‘‘ Stari Mikanovci Anica Lekić koja nije skrivala emocije što njihova Muška pjevačka skupina ima jednu lijepu pjesmu i spot.
- Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Šokadija‘‘ iz Starih Mikanovaca poznato je da radi kontinuirano duže od 50 godina, a unatrag sedam godina imamo i Mušku pjevačku skupinu koja je pronijela jako lijep glas i interpretacije diljem Slavonije i Baranje, pa čak i šire. Imali su želju snimiti autorsku pjesmu i spot, što su i ostvarili, te smo ponosni na njih. Ako govorimo o samom KUD-u ‘‘Šokadija‘‘, onda možemo reći da imamo 140 članova i više sekcija koje su dosta aktivne cijele godine. Osim naše Muške pjevačke skupine, imamo i Žensku pjevačku skupinu čije članice su plesačice, tako da prema potrebi otpjevaju kao skupina. Na kraju bih čestitala Muškoj pjevačkoj skupini na prvoj autorskoj pjesmi i nadam se da na ovome neće stati, nego da će ih biti više, kako bi na kraju imali jedan nosač zvuka sa svojim pjesmama - rekla je Lekić.
Kako je sve bilo u svečanom tonu, Muškoj pjevačkoj skupini Josip Knežević, scenograf, poklonio je sliku, a proslavljen je i 80. rođendan snaše Mande Abajnić, počasne članice KUD-a, spremalje i kazivačice, ali i aktivne pjevačice i plesačice.
U svečanom programu u Domu kulture nastupili su: Muška pjevačka skupina ‘‘Šokci‘‘ Osijek, Muška pjevačka skupina ‘‘Babogredci‘‘ Babina Greda, Muška vokalna skupina ‘‘Bećarine‘‘ Đakovo, Ženska pjevačka skupina KUD-a ‘‘Šokadija‘‘ Stari Mikanovci te Muška pjevačka skupina KUD-a ‘‘Šokadija‘‘ Stari Mikanovci, program je vodila mr. sc. Ljubica Gligorević, a sve su uvodno pozdravili Mario Milinković, načelnik općine Stari Mikanovci, i Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Mario Kokaj
50 godina
KONTINUIRANO RADI KUD “ŠOKADIJA”
Vladislav Molnar

voditelj Muške pjevačke skupine KUD-a “Šokadija”

Puno smo uložili truda i rada te ovom prilikom zahvaljujem svima koji su utkali sebe, da danas imamo jednu predivnu pjesmu i spot.
Možda ste propustili...

REMEK-DJELO REDATELJA WIMA WENDERSA

“Savršeni dani” u hrvatskim kinima

ULAZNICE KUPLJENE ZA PRVI DATUM DAKAKO VRIJEDE I ZA NOVI

The Cult 26.7.

Najčitanije iz rubrike