Mozaik
SVJETSKA ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU PRIRODE

Predstavnici WWF-a tri dana obilazili prirodne ljepote Hrvatske
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Misija ove svjetske organizacije je zaustaviti propadanje Zemljina prirodnog okoliša

Dvanaest predstavnika Svjetske organizacije za zaštitu prirode - WWF (World Wide Fund for Nature), uglavnom direktori ili programski direktori ključnih nacionalnih ureda WWF-a, svoje su trodnevno upoznavanje s prirodom Hrvatske i njezinom vrijednošću završili u subotu posjetom Nacionalnom parku "Krka".


- Pozvali smo kolege da se upoznaju s prirodnim vrijednostima u čijem očuvanju sudjelujemo. Susreli su se s našim lokalnim partnerima, čuli o našem radu na terenu i nadam se, kroz posjet ovim divnim parkovima, shvatili svrhu postojanja našeg ureda - WWF Adrije, u velikoj mreži WWF-a - istaknuo je direktor WWF Adrije Deni Porej.
Rekao je da su nakon raftinga na Zrmanji i Krupi te obilaska Parka prirode "Telašćica" i upoznavanja s programima slatkih voda i mora WWF Adrije, otišli u Nacionalni park "Krka" kako bi popričali o upravljanju zaštićenim područjima, edukaciji, zaštiti divljih zvijeri, održivom turizmu i mnogim temama za koje vide dobru perspektivu u našoj regiji.
Porej je istaknuo da su direktori WWF-a iz Finske i Austrije te Mediteranskog programa i programa za europske politike; direktori programa WWF-a iz Poljske, Grčke, Nizozemske, Italije i Švedske; glavni međunarodni predstavnik WWF-ova slatkovodnog programa i direktorica slatkovodnog programa iz WWF SAD-a, te direktorica odjela za prikupljanje financijskih sredstava iz WWF Internationala oduševljeni prirodnim, povijesnim i kulturnim bogatstvom Hrvatske, a naročito ih se dojmila čovječja ribica, naša endemska vrsta koju su vidjeli u spilji u Nacionalnom parku "Krka".
Ravnatelj Javne ustanove "Nacionalni park Krka" Krešimir Šakić rekao je kako im je veliko zadovoljstvo što su imali priliku susresti se s ljudima iz struke, kojima su zaštita prirode i održivo upravljanje zaštićenim područjima temeljna zadaća, te razmijeniti iskustva i znanja i predstaviti Nacionalni park "Krka".
- U Javnoj ustanovi ‘Nacionalni park Krka‘ trudimo se uspostaviti ravnotežu između zaštite prirode i organizacije načina posjećivanja, uz snažan naglasak na edukaciju, prvenstveno djece, i suradnju s lokalnim stanovništvom. Vjerujem da smo u tome pozitivan primjer - istaknuo je tom prilikom ravnatelj NP Krka, Krešimir Šakić.
Misija organizacije World Wide Fund for Nature je zaustaviti propadanje Zemljina prirodnog okoliša te izgraditi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje, istaknuto je u priopćenju WWW Adrije. Hina
Naročito ih se dojmila čovječja ribica, naša endemska vrsta koju su vidjeli u spilji u Nacionalnom parku “Krka”
U OSAM ZEMALJA NAŠE REGIJE
S regionalnim zastupništvom u Zagrebu, WWF Adria djeluje u osam zemalja naše regije, od Slovenije do Albanije, a kao dio mreže WWF-a koji ima više od stotinu predstavništava diljem svijeta. WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja.
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

Najčitanije iz rubrike