Crna kronika
ŠTETA OD NEKOLIKO TISUĆA KUNA

Lopov prerezao džep od hlača i ukrao novčanik
Objavljeno 24. rujna, 2018.
Krađa se zbila u varaždinskoj trgovini. Policija je obavila očevid i traga za lopovom
VARAŽDIN - Lopova koji kradu novac žrtvama iz njihovih hlača ili torbi ima u svim krajevima Hrvatske, a jednoga će posebice zapamtiti strani državljanin koji je okraden u Varaždinu. Naime, prošlog je tjedna u trgovini u varaždinskoj Ulici Mihovila Pavleka Miškine još uvijek nepoznati lopov prerezao džep od hlača 53-godišnjeg državljanina Italije i ukrao mu novčanik s novcem te osobnim i bankovnim dokumentima. Kako doznajemo iz Policijske uprave varaždinske, talijanski državljanin oštećen je za nekoliko tisuća kuna, a policija traga za drskim džeparom. Iz policije savjetuju kako se pokušati zaštititi od džepara.
- Vodite brigu o svojim vrijednostima i ne nosite mobitel ili novčanik u stražnjem džepu od hlača. Uvijek držite zatvorenom torbicu u kojoj nosite dokumente i vrijednosti, a torbicu držite ispred sebe. Ne ističite nakit i novac koji nosite, a prtljagu držite zatvorenom i neka uvijek bude u vašem vidokrugu. Ne ostavljate bez nadzora stvari u sredstvima javnog prijevoza i ne nosite sa sobom velik iznos gotovine. Limitirajte iznos koji možete podići karticom na bankomatu i ne držite sav novac, kartice i dokumente u istom džepu i/ili torbi. Instalirajte na svoj mobitel aplikacije koje bi vam mogle pomoći da locirate i vratite svoj izgubljeni ili ukradeni telefon. Uvijek koristite PIN i zaključavajte svoj mobitel s pomoću šifre - savjetuju iz policije. Kako dalje dodaju, treba i razmišljati kao džepar.
- Džepari će vam pokušati odvratiti pozornost tako da će vas, primjerice, upitati za smjer, politi pićem, zatražiti ili ponuditi vam pomoć. Džepari će se namjerno zabiti u vas, kada ulazite u autobus ili tramvaj, koristite dizalo ili pokretne stepenice, ili dok čekate u redu. Oni će iskoristiti dobre prilike, poput torbice koja visi na naslonjaču stolice u restoranu, vidljivog novčanika ili mobitela u otvorenoj torbici ili nenadzirane prtljage - dodaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.
Ako do džeparenja već i dođe, treba pozvati policiju. Uvijek ima smisla prijaviti ako su džepari ukrali novac, mobitel, dokumente ili druge vrijednosti, a sama prijava policiji može pomoći da druge osobe također ne postanu žrtve istih džepara. Iz prijava građana policija dobiva ključne informacije koje joj pomažu da se bori protiv profesionalnih džepara i organiziranih kriminalnih grupa koje se bave džeparenjem.
Sandra Lacić
masa ljudi
LOPOVI DŽEPARE U GUŽVI
IZ TRAMVAJA SE PRESELILI U TRGOVINE
Autobusi i tramvaji GPP-a nisu više “radno mjesto” osječkih džepara. Lopovi su se preselili na mjesta gdje još lakše kradu - velike trgovačke centre, kakvih u Osijeku ima desetak. Trgovački centri postali su idealno mjesto gdje je najlakše doći do plijena. Velika koncentracija ljudi, gužve te mali prostor između polica u trgovinama pogoduju džeparima da vam, a da uopće ne primijetite, gurnu ruku u džep ili torbicu i ukradu novčanik. Najveći je problem što uz kartice nemali broj građana još uvijek čuva i PIN, koji lopovima dodatno olakšava posao da vam u rekordnom roku počiste tekući račun. Ako vas okradu, dodatni troškovi javljaju se i za izradu dokumenata, ali i ostalih kartica koje ljudi čuvaju u novčanicima.
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

Najčitanije iz rubrike