Kultura
GOSTOVANJE SLAVNOG KNJIŽEVNIKA

David Mitchell prvi put u Hrvatskoj
Objavljeno 23. rujna, 2018.
ZAGREB - Engleski pisac David Mitchell, koji je svjetsku slavu stekao romanom "Atlas oblaka", prema kojemu je snimljen poznati film s Tomom Hanksom i Halle Berry u glavnim ulogama, boravio je u Zagrebu, gdje je u susretu s hrvatskom književnom publikom čitao svoje još neobjavljene priče te odgovarajući na pitanja čitatelja u vrlo duhovitom razgovoru otkrio ponešto o svojem pisanju i literarnim interesima. U svoj prvi posjet Hrvatskoj autor je doputovao u organizaciji Književnog kluba Bookse, tijekom trodnevnog posjeta nakon Zagreba posjetit će i Dubrovnik, a susret sa zagrebačkim čitateljima moderirala je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Booksina Miljenka Buljević.

Razgovor sa svojim zagrebačkim obožavateljima, koji su napunili dvoranu Gorgona MSU-a, Mitchell je počeo vrlo efektno, izronivši iz potpunog mraka kao jedina osvijetljena figura u dvorani čitanjem svoje još neobjavljene priče, napisane u jampskom pentametru. Istaknuo je kako je za hrvatsku publiku za razumijevanje nove priče i uživanje u njoj ključan prijevod, jer "ja kada pišem ne mogu biti u pravu ili u krivu – ja samo mogu bili loš ili dobar pisac, ali nikad u pravu ili u krivu, a prijevod mora biti najbolja moguća verzija najmanje pogrešne verzije izvornika." Stoga je uloga prevoditelja toliko važna da bi u savršenom svijetu njegovo ili njezino ime trebalo pisati na naslovnici, uz ime pisca, poručio je Mitchell. D.Kć.
 
Autor sedam romana, a piše i libreta za opere
David Mitchell (1969.) autor je sedam romana, piše i kratke priče te libreta za opere, a zajedno sa suprugom napisao je i dva prijevoda s japanskog. Za prvi roman "Ghostwritten" (1999.) dobio je nagradu Mail on Sunday/John Llewellyn Rhys za najbolju knjigu autora mlađeg od 35 godina te je uvršten u uži izbor za Guardian First Book Award. Njegov drugi roman "number9dream" (2001.) uvršten je u uži izbor za nagrade Booker i James Tait Black Memorial Prize, a 2003. časopis Granta uključio ga je u izbor najboljih mladih britanskih romanopisaca.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike