Osijek
ODRŽAN MAKETARSKI KUP GRADA OSIJEKA

Izložene vjerne replike povijesnih vozila, zrakoplova i brodova
Objavljeno 23. rujna, 2018.

Maketarski klub za plastično maketarstvo Osijek (MakOs) organizirao je u subotu jedanaesti po redu Kup grada Osijeka koji je okupio zaljubljenike u povijest koji su se natjecali u više disciplina i dvije dobne kategorije (juniori i seniori) s vjernim replikama raznih povijesnih vozila, zrakoplova i brodova, ali i povijesnih scena izrađenih u tehnici plastičnog modelarstva.


- Na današnjem natjecanju mogu se vidjeti radovi članova Maketarskog kluba Osijek, ali i članova drugih klubova poput Aero kluba "Fenix" Cerić te naših kolega iz Varaždina, Slavonskog Broda, Zagreba i Novog Sada. Riječ je o plastičnom maketarstvu. Najvažnije je sastaviti maketu što točnije i vjernije originalu. Imamo i krasnih diorama ili scenskih prizora koji su izrađeni s velikom i zadivljujućom preciznošću. Osim povijesnih replika mahom iz vremena Drugog svjetskog rata imamo i radova nadahnuti filmovima o "Zvjezdanim ratovima". Neki od prikazanih maketa rađeni su prema nacrtu, ali imamo i onih koje su nastale kao vjerna rekonstrukcija prizora iz filma filma poput spomenutih "Zvjezdanih ratova" koje iziskuju veliki trud. Maketar koji se poduhvati takvog zadatka mora dobro proučiti birani kadar iz filma te nakon puno sati rata od priručnih materijala poput plastike i kartona nastaju fascinantni radovi. Na ovoj natjecateljskoj izložbi može se vidjeti i maketa kamiona izrađena od lipova drveta koju je izradio maketar iz Slavonskog Broda, objasnio nam je Zoran Cvijanović, tajnik Maketarskog kluba MakOs.


Na ovom natjecanju održanom u prostorima Športske zračne luke Osijek-Čepin u konkurenciju za nagrade bilo je prijavljeno stotinjak radova. Priznanje "Mladi lega najbolja ti je maketa" dobio je junior Matej Balen iz Vinkovaca koji je izradio maketu zrakoplova Thunderbolt, a među seniorima istaknuo se Vedran Kovačić iz Murskog Središča koji je autor makete helikoptera MI-24V (NATO-ve oznake Hind) iz sastava Hrvatske vojske u kategoriji maketa iz Domovinskog rata. Usporedno s maketarskim Kupom grada Osijeka posjetitelji su mogli vidjeti i pripadnike Airsoft Reenacting skupine Front koja se bavi uprizoravanjem bitaka Drugog svjetskog rata u vojničkim odorama sovjetske, britanske i njemačke vojske. D.C.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike