Osijek
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN RIJEKE DRAVE

Regata čamaca od Vodenice
do Kopike, likovna radionica
i fišpaprikaš
Objavljeno 23. rujna, 2018.

Vjetroviti, poluoblačni dan s ponešto sunca kakva je bila subota bio je idealan dan za brojne aktivnosti i priredbe u sklopu Međunarodnog dana rijeke Drave koji je obilježen proteklog vikenda.
Kako nam je objasnio Davor Mikulić, ravnatelj javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, želja organizatora bila je ukazati na važnost rijeke Drave kao važnog prirodnog i ekološkog sustava koji zaslužuje i uživa svoju zaštitu te prostora idealnog za sportske aktivnosti, ali i podjednako tako i za turizam, gospodarstvo i sami život uz rijeku.
Subotnji program počeo je na Vodenici odakle je krenula regata čamaca, a održana je i likovna radionica za najmlađe u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti u Osijeku pod naslovom "Živjeti uz Dravu".


- Početni impuls stigao nam je od Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima. Želeći dostojno obilježiti Međunarodni dan rijeke Drave počeli smo slagati kockice zajedno s Turističkom zajednicom Grada Osijeka, Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i njezinim Upravnim odjelom za kontinentalni turizam, Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Ono što novi i lijepi element u ovoj priči o turizmu i zaštiti okoliša to je suradnja s Muzejem likovnih umjetnosti koji se rado odazvao našoj ideji da ponudimo sadržaje u koje ćemo uključiti i naše najmlađe. Tako smo pored regate čamaca koja je krenula s Vodenice koja je također razvojni projekt vezan za turizam zahvaljući pomoći Europske unije, organizirali radionicu u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti s djecom koja će raditi akvarele koristeći vodu iz Drave. Taj dio programa vezanog za umjetnost nastavlja se kasnije na lijevoj obali Drave kod Kopike gdje će se raditi skulpture od pijeska, rekla nam je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.


U programu obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave sudjelovala je i Glazbena škola Franje Kuhača koja je u amfiteatru na lijevoj obali Drave održala koncert svojih učenika na kome su sudjelovali gudači, puhači, plesači i zbor. Nakon toga nastupio je sa svojim glazbenim programom DJ Omer. Naposljetku su kod Iktusa podijeljene porcije fišpaprikaša.
Na otvaranju Međunarodnog dana rijeke Drave susreli smo i predsjednika Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragana Vulina koji nam je rekao kako je kako je Osijek nemoguće zamisliti bez Drave te da su ovakve priredbe izvrsna prigoda da se podsjetimo kolika je važnost ove rijeke kao i potreba da je skrbimo o njezinoj zaštiti.
Program će biti nastavljen i u nedjelju kod Iktusa gdje će biti dočekani kajakaši koji će se spustiti Dravom od Belišća do Osijeka, a bit će održan i turistički razgled grada na biciklima u organizaciji Turističke zajednice Grada Osijeka. D.Celing

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike