Regija
27. GODIŠNJICA USTROJA 204. VUKOVARSKE BRIGADE

Mažar: Mi smo brigada s greškom i to nas i danas prati
Objavljeno 22. rujna, 2018.

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom u Hrvatskom domu Vukovar, danas je obilježena 27. godišnjica ustroja 204. vukovarske brigade.
Vinko Mažar, zapovjednik Kluba zapovjednika u Udruzi ratnih veterana 204. vukovarske brigade, u Domovinskom ratu prvi zapovjednik obrane Borova naselja i Trpinjske ceste, rekao je kako je legendarna brigada formirana po zapovjedi 25. rujna 1991. godine. Govoreći o kronologiji događaja, podsjetio je kako su u ožujku 1991. godine u Bogdanovcima formirani nenaoružani odredi.
„Tomislav Merčep je skupio nekoliko tisuća ljudi iz Vukovara i okolnih sela bivše općine Vukovar i tada smo se počeli ustrojavati. Uvezali smo se po selima radiostanicama i oružjem tko je što imao, zaključno sa sto kalašnjikova koji su došli 1990. godine i registrirani u MUP-u kao pričuvni sastav policije. Pričuvni sastav Zbora narodne garde je djelovao s pričuvnim i aktivnim sastavom policije do uhićenja Merčepa. Početkom rujna došli su Mile Dedaković i Branko Borković, a potom je stigla zapovijed o ustrojavanju 204. vukovarske brigade“, naveo je Mažar.
Naglasio je kako je riječ o „brigadi s greškom“, pojašnjavajući kako su po mobilizacijskom razvoju sve brigade trebale nositi predznak 100 i njihova je trebala  biti 124. no greškom je dobila ime 204.
„I tako smo greškom postali 204. brigada i ta nas greška prati do danas, sudeći po odnosu prema nama svih institucija, od gradskih i županijskih do državnih. U biti smo  neželjeno dijete koje se rodilo i na nečiju žalost još uvijek živi“, istaknuo je i dodao kako su prošle godine ustrojili Udrugu ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Svaki grad u Hrvatskoj koji je imao ratnu postrojbu ponosan je na veterane i njeguje ih kao malo vode na dlanu, no Mažar je poručio kako to s vukovarskom brigadom nije slučaj, jer u Vukovaru prema njima imaju poseban odnos, ali u negativnom kontekstu.
Upitan da prokomentira prosvjed najavljen za 13. listopada u Vukovaru zbog nedovoljnog angažmana državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina, naveo je kako su oni udruga koja se ne bavi politikom već problematikom branitelja, koja je još uvijek velika i puno je neriješenih slučajeva od statusa i stambenih pitanja do činova i odličja.
„Politika nas ne interesira, svaki pojedinac ima pravo razmišljati kako hoće, a mi ne možemo kolektivno nikomu naturati svoje mišljenje“, istaknuo je i poručio kako je govoreći o lošem odnosu države prema pripadnicima 204. vukovarske brigade jasno odgovorio kako nije zadovoljan radom državnih institucija.

D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana