Novosti
HDZ-ova KONFERENCIJA "INVESTICIJSKI POTENCIJALI HRVATSKE"

Plenković: Strukturne reforme su tu, ne nasjedajte na priče da reformi nema
Objavljeno 22. rujna, 2018.

Naša politika se bazira na tom ključnom trokutu koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija. Mi, kao najveća stranka na svim razinama vlasti, imamo posebnu odgovornost. Ne možemo stvari gledati samo iz našeg uskog interesa, je li nam oportunije ići na izbore u ovom ili onom trenutku, nego nam je strateški bitan boljitak države, njen međunarodni položaj, financije, gospodarski arst i rast standrad naših ljudi, istaknuo je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković na stručnoj konferenciji "Investicijski potencijali Hrvatske" u Osijeku, održanoj za župane, gradonačelnike i načelnike iz redova HDZ-a, a u organizaciji HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer.


Plenković je podsjetio kako je politička stabilnost preduvjet ekonomskog napretka i planiranja bilo kakvog ulaganja u Hrvatsku. Prema njegovim riječima, na političkoj sceni možda nikada nije bilo vidljivije tko su ozbiljne stranke, sa kvalitetnim ljudima, potporom birača i planom za Hrvatsku, od onih koje to nisu. "Strukturne reforme su tu, one se provode, i ne nasjedajte na priče da reformi nema", zaključio je Plenković.
Istaknuo je i kako je u mandatu ove Vlade uloženo oko 4,5 milijardi kuna u mjere za zapošljavanje i stopa nezaposlenosti mladih se bitno spustila. Činjenicu da je prošle godine konačno ostvaren proračunski suficiti opće države, što se nastavilo i ove godine, Plenković je pripisao mudrom gospodarenju javnim financijama. Također je izrazio uvjerenje kako će se dobro vidjeti i efekti planiranog smanjivanja opće stope PDV-a s za dio proizvoda te da trgovci to neće moći ignorirati. Plenković se pohvalio i strukturnim reformama u pravosuđu, gdje su, ističe, broj od nekadašnjih 325 tisuća blokiranih građana smanjili za više od 50 tisuća, a ukupan iznos u blokadi za 50 posto", naveo je.
Podsjetio je kako je činjenica da ljudi baš sada odlaze iz Hrvatske uzrokovana time što je Hrvatska je postala članica EU 2013. godine, te su do danas uklonjena sva ograničenja za dolazak hrvatskih radnika za sve zemlje osim za Austriju. Plenković je istaknuo i kako je Vlada poboljšala zakonski okvir za investicije, te je trošak rada u Hrvatskoj niži od prosjeka EU, sat rada dva i pol puta niži od prosjeka u EU, a 3,2 puta niži nego u Njemačkoj. I.Bošnjak

JANDROKOVIĆ:
UNATOČ NAPADIMA, USPJEŠNO VODIMO HRVATSKU

- Bili smo, sada smo i bit ćemo stranka desnog centra, koja obuhvaća najširi dio hrvatskih građana. Mi smo i narodnjaci i demokršćani, rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. "Postoje političke snage i 'tipovi' koji dovode u pitanje to jesmo li mi dovoljno Hrvati i katolici i brinemo li se dovoljno o interesima Hrvatske. Naš odgovor je jasan - od prvog trenutka misija HDZ-a bila je briga za hrvatske nacionalne interese i naše tradicionalne vrijednosti koja uključuje i obitelj, vjeru i naciju. Osim vrlo ružnih, pa i uvredljivih napada na HDZ ne čujemo konstruktivne i pametne prijedloge o tome kako ti naši politički konkurenti vide RH. A čitav je niz pokazatelja koji govore o tome da HDZ-ova vlada uspješno vodi Hrvatsku", ističe Jandroković.