Crna kronika
ISTRAGA PROTIV 36-GODIŠNJAKA

Lažirao SMS prepisku kako bi pogodovala braći Mamić
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Lažirana je prepiska između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitaana i neimenovanog suca

Protiv 36-godišnjaka iz Belišća, navodno bivšeg informatičara Policijske uprave osječko-baranjske, Uskok je pokrenuo istragu zbog izrade lažne prepiske između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca u sudskom postupku protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara zbog izvlačenja 115,8 milijuna kuna iz Dinama. Uskok sumnjiči 36-godišnjaka za kazneno djelo “sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti Uskoka”. Prema neslužbenim informacijama, osumnjičeni je uhićen u petak poslijepodne u Belišću.
Uskok sumnjiči 36-godišnjaka da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima. Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća. Prema toj lažnoj prepisci bivši glavni državni odvjetnik vršio bi pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda. Lažnu prepisku potom je dostavio Zdravku Mamiću koji ju je javno objavio na konferenciji za novinare održanoj 4. lipnja, tvrdeći kako je to dokaz da mu se cijeli proces namješta.
Istražitelji sumnjaju i da je branitelj Zdravka Mamića na temelju te lažne korespodencije tražio da se odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu. Ipak sudsko vijeće taj je prijedlog odbilo te je 6. lipnja objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima. Osim navedenog, 36-godišnjak je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.
Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.
Na Županijskome sudu doznaje se kako je 36-godišnjaku određen istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela koja je činio tijekom duljega razdoblja te zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke s kojima je bio u komunikaciji i koji imaju saznanja o ovome kaznenom djelu. S.Lacić

Najčitanije iz rubrike