Mozaik
TAMBURITZA STREET BATTLE

Uzvratni "okršaj" svirača iz Novog Sada i Osijeka
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Prvi ovakav tamburaški "ulični okršaj" već se dogodio u siječnju ove godine u Novom Sadu

Sve je počelo u petak navečer kao svojevrsni flash mob. Odjednom su se na Promenadi kod spomenika Pablu Picassu našli tamburaši i počeli svirati. Tako je počelo ulično nadmetanje dvaju tamburaških sastava iz Novog Sada i Osijeka u maniri hip-hopa nazvano Tamburitza Street Battle. U trenutku se okupilo mnoštvo promatrača svih dobi kojima nisu mogli nauditi ni ranojesenski komarci koji obično prate ovakva događanja.


- Dravske i dunavske tamburaše okupila je u Osijeku ideja suradnje dvaju gradova planirana u sklopu projekta osječke kandidature za dobivanje statusa Europske prijestolnice kulture. Iako se za tu laskavu titulu izborio Novi Sad 2021., a Osijek u tome nažalost nije uspio, nije bilo baš nikakvog razloga da se kulturna suradnja dvaju gradova ne nastavi - rekao nam je Igor Mavrin, koordinator suradnje dvaju gradova.
Boje Novog Sada branio je Tamburaški orkestar Romansa, a Grad na Dravi predstavljao je Osječki tamburaški bend osnovan upravo za ovu prigodu.
- Prvi ovakav "ulični okršaj" već se dogodio u siječnju ove godine u Novom Sadu. Posrijedi je kulturni most koji spaja tamburaše iz obiju zemalja, a ova inicijativa potekla je iz atmosfere koja prati tamburaški festival u Novom Sadu Tamburica Fest. Iako svatko izvodi svoje pjesme, sve nas povezuje zajednička ljubav prema tamburaškoj tradiciji i isti srijemski štih - objasnio nam je Danijel Meseljević, voditelj tamburaške škole u koruškom gradu Villahu, koji je za ovu priliku doputovao iz Austrije. Svirajući putem tamburaši su naposljetku završili na Trgu Ante Starčevića gdje se nastavila pučka veselica uz hranu i piće sve do duboko u noć. D.Celing
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREME ZA IZBOR MISS HRVATSKE 2019. GODINE

Koja će od ovih ljepotica
dobiti krunu

2

LAND ART FESTIVAL

Morski pas spaljen je zbog Radosti življenja

3

FILMSKE PROJEKCIJE DO 23. KOLOVOZA

Jubilarni, 25. SFF: Srca Sarajeva u ruke vrhunskih redatelja