Sport
OSIJEK - GORICA

Druga momčad prvenstva zaslužuje poštovanje i veliku podršku navijača
Objavljeno 22. rujna, 2018.
- Gorica je odlična momčad i morat ćemo dati najbolje od sebe kako bismo pobijedili - kaže Zoran Zekić

Pred nogometašima Osijeka još je jedna utakmica koja nije atraktivna, a bit će vrlo neugodna. U Gradski vrt dolazi novi prvoligaš Gorica kojeg navijači bijelo-plavih neće doživjeti kao prevelik problem, a zapravo će biti. Ne samo zbog činjenice što su Velikogoričani hit dosadašnjeg dijela sezone nego i zbog problema koje Osijek ima unutar momčadi, a oni su najviše vezani uz probleme s realizacijom.


Trener Zoran Zekić uspio je doći blizu slike koju bi volio vidjeti od svoje momčadi kada je igra u pitanju, ali kako bi ona bila kompletna i učinkovita, u posljednje vrijeme, nedostaje doprinos napadača. Uzaludnim postaje kvalitetan presing, solidna organizacija napada ako to nema tko završiti. Osijek je trenutačno prvi pratitelj vodećeg Dinama pa ako to želi i ostati, napadači se jednostavno moraju probuditi. Zekić nema previše opcija u tom dijelu, pa uoči susreta s Goricom može samo zapaliti svijeću za dvije stvari. Prva - neka ozbiljna kriza ralizacije Mirka Marića završi, a druga da Ezekiela Hentyja opet vidimo u izdanjima s početka sezone. Ako se samo jedan od tih uvjeta poklopi, Gorica u Gradskom vrtu neće imati previše izgleda.

Opasan posao

Marićev problem je više psihološke prirode, što se napadačima događa. Radiš sve kako treba, ali lopta ne sluša, u takvim je situacijama podrška momčadi, pa i navijača, iznimno važna. No, kod Hentyja je situacija malo kompleksnija, pa je dobro što je trener Zoran Zekić odlučio podijeliti taj njegov problem s javošću. Čisto neka svi znamo o čemu je riječi.
- Nije lako ni objasniti problem koji Henty ima, a još ga je teže razumijeti. Razgovarao sam sa svim trenerima iz klubova u kojima je bio i svi su mi rekli istu stvar. Ezekiel se puno sporije od ostalih igrača oporavlja od napora utakmica i treninga. Zato smo za njega napravili drugačiji program rada i vjerujem kako će to dati željene rezultate - objasnio je Zekić.
To su pozadinske stvari koje navijači možda i ne doživljavaju, ali su itekako bitne za konačni "proizvod" koji igrači nude na terenu. Osijek je protiv Rijeke izgledao baš dobro i sad je jedina nepoznanica može li to ponoviti protiv Gorice. Novi prvoligaš je suparnik koji neće izazvati posebno poštovanje kod navijača Osijeka, ali Zekić itekako dobro zna koliko zamki i neugodnosti krije ta utakmica.
- Svi očekuju našu laku pobjedu, ali bit će to teška utakmica. Gorica je nešto poput Lokomotive, a znamo koliko smo se namučili s njom. Riječ je o momčadi koja ima "glavu i rep", vrlo opasna u tranziciji, napadački opasna. Znam kako će ove moje riječi izazvati dosta sumnji u javnosti, ali momčad koja je hladno pobijedila Hajduk na Poljudu treba jako ozbiljno shvatiti. Ne govorim to zato što se mi trebamo bojati Gorice, nego samo kako bismo je i momčad, ali i naši navijači doživjeli na pravi način. Zato molim naše navijače za strpljenje tijekom utakmice. Do pobjede nećemo doći srljanjem, nego pametnim i odgovornim pristupom. Naravno, igramo kod kuće, tražit ćemo dominaciju, ali ne smijemo srljati - kaže trener bijelo-plavih.
Nakon igre koju je Osijek prikazao na Rujevici jedini pravi problem u njegovoj igri predstavja realizacija.
- Ovo je utakmica onog tipa u kojoj je iznimno važno zabiti prvu ili drugu priliku koja se ukaže. U posljednjih se nekoliko kola baš mučimo kako bismo postigli pogodak pa bi bilo osvježenje kada bi se to promijenilo. Ako se nastave ti problemi s realizacijom, onda će nam trebati da "poludi" neki pojedinac poput Hajradinovića protiv Lokomotive - kaže Zekić.
Kontinuitet

Osijek je drugi na ljestvici, što mnogi navijači još uvijek ne doživljavaju kao realnost. I baš zbog toga je sada na momčadi bijelo-plavih velika odgovornost. Utakmica protiv Gorice pokazat će jesu li napokon preboljeli "dječje bolesti" koje su ih pratile u posljednje dvije sezone. Ovo su utakmice koje se mora dobiti zbog kompletne slike, jer ako se sad opet zapne, upitnici će se opet nadvijati nad svim i svačim.
- Sad imam već ozbiljan staž na klupi i nije nam se jednom dogodilo u tom razdoblju da smo se opekli. Znali bismo odigrati dvije utakmice dobro, a onda u trećoj sve uprskati. Na taj način se ne može živjeti u vrhu hrvatskog nogometa. Ne govorim tu o kvaliteti igre, nego isključivo o načinu na koji doživljavamo utakmicu. Trebamo biti samopouzdani, ali samo kada su u pitanju naše vrijednosti, a ne na način da podcijenimo bilo kojeg suparnika - upozorava Zekić.
Koliko god to čudno zvučalo, susret protiv Gorice bit će jedan od ključnih izazova za bijelo-plave u prvom krugu prvenstva. Lako je napaliti se na Dinamo, Rijeku ili Hajduk, ali ovo su utakmice u kojima se zapravo vidi od kakvog je materijala napravljena momčad bijelo-plavih. Nije im se jednom dogodilo u posljednje vrijeme da se "smrznu" kada je najvažnije.
- Imamo jasnu ideju i cilj kako igrati. Ključno će biti, kao i uvijek, da budemo mirni. Nervoza i grč često su nas znali itekako limitirati. Nijanse su u pitanju, malo mirnije u dodavanjima, malo bolja igra u suparničkoj trećini terena i bili bismo još opasniji. Pokazali smo kako smo na dobrom putu, ali sad to moramo potvrditi. Čeka nas zahtjevna utakmica, ali uvjeren sam kako je naša momčad sposobna odgovoriti tom izazovu - zaključio je Zoran Zekić, trener osječkog prvoligaša.
Ostaje samo jedno pitanje - jesu li i navijači spremni odgovoriti izazovu? Za Kohortu i one najvjernije s istoka nema zime jer oni su tu i kada padaju "sjekire", ali je malo čudno što Osijek ima gotovo 4000 prodanih godišnjih ulaznica, a ove sezone u HNL-u još nismo to osjetili na tribinama. Pa, pobogu, ljudi, Osijek je drugi na ljestvici! Što više treba od toga da se dođe u Gradski vrt?
Dalibor Keler
POVIJEST
Osijek je protiv Velikogoričana već igrao u povijesti Prve HNL. Istina, bio je to neki drugi klub, zvao se Radnik i nije dugo postojao kao prvoligaš, ali dovoljno kako bi se ispisala povijest. Naime, Osijek je protiv tog kluba zabilježio najuvjerljiviju pobjedu u HNL-u, ali i doživio jedan od onih neočekivanih poraza. Igrali su bijelo-plavi četiri puta protiv Radnika, a prva i posljednja utakmica bile su specifične. U prvoj krajem rujna 1992. godine Radnik je pobijedio Osijek s 3:1. Osječani su poveli pogotkom Elvisa Margete, a u posljednih 25 minuta uništio ih je Dinko Livada koji je zabio hat-trick. Žestoka osveta za taj poraz stigla je u proljeće 1994. godine kada je Osijek u Velikoj Gorici slavio s čak 7:0. I taj rezultat i danas stoji kao najuvjerljivija pobjeda bijelo-plavih u Hrvatskoj ligi.
Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana