Novosti
OTVOREN RAZVOJNO-ISTRAŽIVAČKI CENTAR

ENT u Osijeku zaposlio tridesetak mladih stručnjaka
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Ericsson Nikola Tesla nastavlja praksu godišnjih ulaganja više od 400 mil. kn

U Osijeku je u petak, kao što je i najavljeno prije šest mjeseci, kompanija Ericsson Nikola Tesla (ENT) otvorila Razvojno-istraživački centar. Kako je rečeno na otvorenju, time su ovaj dio poslovnih aktivnosti, nakon Zagreba i Splita, proširili i na Slavoniju.


Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, rekla je da "ova tvrtka sa svojim velikim istraživačkim centrom u kojemu radi 1400 od ukupno 3100 zaposlenika daje znatan doprinos strateškim ciljevima održivog razvoja". Prema njezinim riječima u uredu u Osijeku trenutno je zaposleno 30 pretežno mladih stručnjaka.
- Planiramo ovdje imati znatno veći broj zaposlenika, a dinamika zapošljavanja ovisit će o dostupnosti visokoobrazovanih ICT stručnjaka. Prostor u kojemu se nalazimo ima više od 1100 četvornih metara, a sukladno dinamici zapošljavanja rast ćemo do 2500 četvornih metara - naglasila je Kovačević.
Posebno je istaknula kako će kompanija nastaviti svoju praksu godišnjih ulaganja više od 400 milijuna kuna u ljude i znanje, pa će zahvaljujući tome Slavonci, zajedno sa svojim kolegicama i kolegama iz Zagreba i Splita, sudjelovati u razvoju mobilnih komunikacija četvrte i pete generacije.
- Računamo i na kvalitetnu suradnju s javnim i civilnim sektorom. Umjesto da mladi iz Slavonije odlaze u svijet, svijet na velika vrata ulazi u Slavoniju, a za to će se pobrinuti naši ICT veleposlanici svojim radom, znanjem i zauzimanjem jer su povezani sa svim zemljama u globalnom Ericssonu i vjerujem da će njihova inovativnost i motiviranost doći do izražaja u punom obujmu. To je najbolja poruka koju danas šaljemo. Usmjereni prema budućnosti, zajedno možemo puno više - zaključila je Kovačević.
Otvorenju je nazočio i premijer Andrej Plenković, koji je u svom obraćanju ocijenio kako je "važna činjenica da je centar otvoren u Slavoniji. Odluka da privatna kompanija koja je mogla odabrati bilo koji dio Hrvatske otvori ovaj Razvojno-istraživački centar u Osijeku šalje poruku potpore i osječkom Sveučilištu i Gradu i općoj klimi ovdje u Osijeku da ovaj dio Hrvatske ima budućnost".
- Kompanija ste koja se najviše bavi digitalnom sferom i omogućujete da moderne komunikacijske i informacijske tehnologije dopru do svakog. To je ključno - otvara se Razvojno-istraživački centar koji će se baviti 5G tehnologijom, najsuvremenijim načinima komuniciranja što će otvarati radna mjesta u budućnosti. Prije dvije godine smo u Osijeku prepoznali da država mora stvoriti okvir za Slavoniju. Vidjeli smo teške posljedice koje su ostavila vremena agresije, vidjeli smo probleme socijalnog i razvojnog karaktera te probleme demografskog karaktera - rekao je premijer Plenković.
Dodao je kako je takva situacija zahtijevala da se stvori okvir i poluge kako pomoći Slavoniji.
- Stoga smo pripremili Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za pet županija i ozbiljno tome pristupili. Nema ni jednog drugog procesa ovakvog karaktera koji drži ovakav ritam i političkog okvira i konkretnih projekata svih aktera. Isto tako provode se projekti koje smo dogovorili na sjednici Vlade održanoj u Osijeku i na tome ćemo inzistirati i dalje - rekao je Plenković. Podsjetio je da Vlada snažno podupire procese digitalne transformacije kao bitne sastavnice svih strukturnih reformi i izrazio zadovoljstvo što je prepoznata podrška i doprinos ministarstava, tijela javne, regionalne i lokalne uprave ovako važnom projektu.
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je Osijek "okrenuo leđa svojoj gospodarskoj prošlosti".
- Od danas se stvaraju novi temelji za razvoj grada. Najvažniji je efekt da je među ovih 30 zaposlenih veliki broj onih koji su živjeli u Zagrebu, a sada su se vratili. Dakle, procesi se okreću i pokazuje se da nismo zaboravljeni kraj, nego kraj koji ima jednako tako dobru budućnost kao što ima slavnu prošlost - rekao je Vrkić.
Otvorenju su nazočili i Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, te Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.
Jasminko Nikolić
3100

zaposlenika Ericsson Nikola Tesla zapošljava u uredima u Zagrebu, Splitu i Osijeku
JASNI BENEFITI
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako se slaže s rečenim da "Slavonija prestaje odlaziti u svijet, a svijet počinje dolaziti u Slavoniju". "To dokazuje i otvorenje Razvojno-istraživačkog centra tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Pozdravljam ovaj projekt, benefiti su više nego jasni - to su nova radna mjesta. Vaša je tehnologija svjetski brend i nova industrijska revolucija razvija se ovdje u Osijeku", rekao je župan Ivan Anušić.