Novosti
RAVNATELJSTVO POLICIJE ODGOVORILO NA KAJKIĆEVE OPTUŽBE:

Istražujemo ratne zločine bez političkog utjecaja i interesa
Objavljeno 22. rujna, 2018.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i njegov zamjenik Josip Ćelić demantirali su navode koje je iznio Nikola Kajkić, suspendirani policijski službenik PU vukovarsko-srijemske. Kajkić je, podsjetimo, udaljen iz službe zbog sumnje na tešku povredu službene dužnosti, odnosno zbog sumnje na lažiranje istrage i dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru. Na konferenciji za novinare Kajkić je u petak izjavio kako "predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017." te da ga je on oformio. Dodao je kako je MUP inkriminirao njegov rad. "Devet mjeseci radio sam na ovom predmetu. Obavio sam gotovo 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u posljednjih deset godina na teritoriju cijele Hrvatske", rekao je Kajkić.


"Policija u kriminalističkom istraživanju kaznenih djela, tako i kaznenih djela ratnih zločina, radi potpuno samostalno, bez političkog utjecaja ili političkih interesa", rekao je glavni ravnatelj policije na konferenciji za novinare posvećenoj Kajkićevim optužbama. Dodao je kako je potpuno svjestan obaveze i odgovornosti policije da pomogne u utvrđivanju svih činjenica i materijalne istine o stradavanju u vrijeme Domovinskog rata. "Vidjeli ste da smo u posljednjih godinu dana postigli rezultate, što je rezultiralo podizanjem kaznenih prijava, ali nisam bio zadovoljan što se tiče rezultata oko ratnih zločina na području Ovčare. S obzirom na to da rad po tom predmetu nije donio nikakve rezultate, kao glavni ravnatelj puno sam prije recentnih istupa u javnosti, još u veljači, donio odluku da se oformi posebna radna skupina na nacionalnoj razini s ciljem da njezinim radom damo novu vrijednost i kvalitetu u istraživanju ratnih zločina. Želim jasno reći da je prije osnivano nekoliko radnih skupina, ali nikad radna skupina za istraživanje ratnih zločina na području Ovčare. Nikako ne stoje navodi gospodina Kajkića da je on inicirao formiranje radne skupine. On je bio uključen u rad radne skupine, ali zbog nedovoljnih rezultata istraživanja nije bilo osnovane sumnje, koja je potrebna za podnošenje kaznenih prijava", kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.
Josip Ćelić je kazao kako Kajkićev rad nije bio profesionalan te da je radna skiupina oformljena upravo zbog činjenice što dotadašnji rad nije urodio plodom i podnošenjem kaznenih prijava.
Načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac obrazložio je što je sve bilo pogrešno u Kajkićevim optužbama. Između ostalog, kazao je kako je dokumentacija za koju Kajkić tvrdi da je prikupljana duže vrijeme bila nedostatna te da ju je i Odvjetništvo vratilo PU vukovarsko-srijemskoj na daljnje postupanje jer nije bila dovoljna da se pokrene kazneni postupak. Naveo je da su podnesena samo dva posebna izvješća, i to prvo nakon pet mjeseci i nakon požurnice, iako je rok za to 30 dana. D.Pav.
Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak da je policija ta koja provodi sve što treba oko svih kaznenih djela, pa i ratnih zločina, a u svom radu potpuno je neovisna. "Dio ravnateljstva policije pokreće postupke i radi svoj posao u skladu sa zakonom", naglasio je ministar Božinović te podsjetio na osnivanje radne skupine za istragu ratnih zločina na Ovčari.