Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Napokon došli pozitivni trendovi u gospodarstvu
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Povećana je prosječna netoplaća u tvrtkama. Iznosila je 4033 kuna, što je povećanje za 6,7 posto u odnosu prema 2016.
VINKOVCI - Zrinka Čobanković, županijska pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj, iznijela je na posljednjoj sjednici Skupštine niz ohrabrujućih podataka o stanju u gospodarstvu najistočnije županije.

Više zaposlenih

Prema onome što je argumentirala, u izvješću o stanju u gospodarstvu u 2017. uočljiv je nastavak pozitivnih trendova započetih u godini prije.
- Ukupni prihodi poduzetnika porasli su za 37 posto u odnosu prema godini prije, te smo s gotovo 13 milijardi kuna ukupnog prihoda došli na 17,8 milijardi. Proporcionalno prihodima rasli su i rashodi, ali unatoč tome ostvarena je dobit od 852 milijuna kuna. Povećan je broj zaposlenih u tvrtkama za nešto manje od šest posto, sa 16.740 na 17.712 zaposlenih, a broj poduzetnika povećao se za 7,5 posto ili, brojčano izraženo, s 1755 na 1887. Povećala se i prosječna netoplaća, i u tvrtkama je iznosila 4033 kune, što je povećanje za 6,7 posto u odnosu prema godini prije. Ukupne investicije bile su 378 milijuna, što je povećanje za više od 13 posto – rekla je Zrinka Čobanković. Dodala je kako su gotovo sve djelatnosti ostvarile povećanje ukupnih prihoda, s tim da je najveći rast ostvaren u djelatnosti opskrbe električnom energijom, financijskim djelatnostima, ostalim uslužnim djelatnostima, djelatnosti poslovanja nekretninama i, što je posebice važno za istok Slavonije i Hrvatske, u poljoprivredi.
Veliki izazovi

Poljoprivreda se u izvješću posebno analizira budući da su poljoprivredno zemljište i poljoprivreda kao djelatnost, strateški resursi ukupnog gospodarstva najistočnije županije, ali i tu su zabilježeni pozitivni pomaci. Imperativ je u poljoprivredi, kaže Zrinka Čobanković, jačanje konkurentnosti, inovativnost i primjena novih tehnologija.
Kao osnovnom djelatnošću poljoprivredom se bavilo 6870 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, 256 poljoprivrednih obrta, 121 trgovačko društvo, 35 zadruga i 13 ostalih poljoprivrednih subjekata, što je ukupno 7295 raznih gospodarstava.
Pročelnica ističe da i unatoč pozitivnim pomacima i pokazateljima koji se nastavljaju i u prvoj polovini 2018. godine pred gospodarstvom ove regije i dalje su veliki izazovi, pa je potrebno usmjeriti aktivnosti na stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja.
Županijska pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković dodala je i kako je potrebno više ulagati u ljudske potencijale jer to je kapital. To sve treba činiti kako bi se izmijenila postojeća niskokumulativna struktura gospodarstva u korist gospodarstva u kojemu će premoć imati djelatnosti s visokom stopom stvaranja dodatne vrijednosti.
Miroslav Flego
poljoprivreda

U županiji je registrirano 6870 OPG-ova
Pokrenuti nove cikluse
“Kako bi se dodatno poboljšalo stanje u gospodarstvu na području Vukovarsko-srijemske županije, treba reći kako je nužno pokrenuti nove investicijske cikluse. Također, treba jačati konkurentnost lokalnih gospodarskih subjekata, kao i na sve načine poticati inovativnost i primjenu i uvođenje novih tehnologija”, rekla je Zrinka Čobanković, pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije
Ukupne investicije bile su 378 milijuna, što je povećanje za više od 13 posto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike