Ekonomija
RACIONALNA UPOTREBA ELEKTRIČNIH UREĐAJA

Produžuje vijek trajanja uređaja, ali i smanjuje izdatke za režije
Objavljeno 22. rujna, 2018.

Odabir odgovarajućeg uređaja može pridonijeti racionalnijoj upotrebi i smanjenju troškova za potrošenu električnu energiju tijekom cijelog vijeka trajanja uređaja. Pri nabavi novog uređaja potrebno je obratiti pozornost na veličinu uređaja s obzirom na broj korisnika, najčešće članova kućanstva, vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja i razred energetske učinkovitosti uređaja.


Način upotrebe pojedinih električnih uređaja znatno utječe na njihovu potrošnju. Vrijeme korištenja uređaja može jako utjecati na troškove, stoga se preporučuje da se uređaje, ako je to moguće, koristi u vrijeme niže tarife, odnosno noću. Pri određivanju rasporeda uređaja u prostoriji valja voditi računa o tome da položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju.
Hladnjak, primjerice - treba postaviti dalje od izvora topline i izvan dohvata sunčanih zraka. Uz to, dobro je osigurati strujanje zraka oko stražnjeg dijela hladnjaka. U hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica.
Za kuhanje na električnom štednjaku redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline. Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude. Ne zagrijavajte praznu grijaću ploču. Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.
Pri kupnji perilice za rublje prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti. Uvijek je punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača); kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Sredstva za pranje - upotrebljavajte ona sredstva koja su učinkovita na nižim temperaturama. Pri održavanju obratite pozornost na filtar perilice i redovno ga čistite. Za sušilicu rublja vrijede jednaka pravila kao i za perilicu rublja, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.
Kako biste racionalno iskoristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača. Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.
Dario Kuštro
HLAĐENJE PROSTORIJA
Nije potrebno rashlađivati prostorije na temperaturu nižu od 21 Celzijev stupanj. Osim što nije dobro za vaše zdravlje, stvara i nepotreban trošak.

Redovito održavajte filtre za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje.

Smanjite potrebnu količinu energije za hlađenje dobrom toplinskom izolacijom zidova i prozora.

Provedbom mjera racionalnog korištenja električne energije u kućanstvu će se vrlo brzo osjetiti rezultati u obliku novčane uštede. Ovisno o tarifi, postoje različite cijene za jednaku količinu električne energije.
Najčitanije iz rubrike