Ekonomija
U RH PAD POTRAŽNJE ZA ŽIVIM SVINJAMA

Porasla proizvodnja svinjskog mesa u EU-u
Objavljeno 22. rujna, 2018.
Izvoz svinjetine porastao je, iako uz nešto smanjen izvoz u Kinu, uz nastavak izvoza u Japan, Sjevernu Koreju...

Prema podatcima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, koji djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, na stočnim je sajmovima i otkupnim mjestima u Hrvatskoj tijekom kolovoza zabilježena slabija ponuda i potražnja za živim svinjama (80-120 kg). Prosječna otkupna cijena živih svinja (80 - 120 kg) na stočnim sajmovima i otkupnim mjestima u Hrvatskoj u 8. mjesecu iznosila je 10,65 kn/kg i u odnosu prema istom mjesecu u prošloj godini zabilježen je njezin pad za 8,51 posto, a u odnosu prema srpnju
ove godine prosječna otkupna cijena ostala je na istoj cjenovnoj razini.
"Prosječna otkupna cijena svinjskih trupova T1-E klase u 8. mjesecu 2018. godine u hrvatskim klaonicama iznosila je 11,31 kn/kg hladnog trupa i u odnosu prema 8. mjesecu prošle godine zabilježen je njezin pad od 12,53 posto, a u odnosu prema 7. i 6. mjesecu 2018. zabilježen je porast prosječne otkupne cijene od dva do tri posto. Evidentirano je da se prosječna otkupna cijena trupova T1-E klase od početka 2018. pa do danas kretala na nižoj cjenovnoj razini u odnosu prema njezinom kretanju tijekom 2017.", ističu iz TISUP-a.
Prema izvješćima Europske komisije, prosječna otkupna cijena svinjskih trupova E klase na europskom tržištu u 8. mjesecu 2018. iznosila je 148,68 eura/100 kg, a u Hrvatskoj je u navedenom razdoblju iznosila 152,77 kn/kg. Usporedivši prosječnu otkupnu cijenu svinjskih trupova E klase u EU-u za 8. mjesec 2018., s prosječnom otkupnom cijenom istog razdoblja prošle godine, zabilježen je pad u iznosu od 12,63 posto.
"Pad prosječne otkupne cijene svinjskih trupova E klase u 8. mjesecu 2018. u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine općenito je zabilježen u svim državama članicama EU-a, osim u Finskoj. U promatranom mjesecu 2018. najviše otkupne cijene svinjskih trupova E klase bilježimo na Malti (218,00 eura/100 kg), a najniže u Belgiji (125,15 eura/100 kg). Cijene svinjskih trupova E klase na europskom tržištu su od početka 2018. imale padajući trend, zatim su u šestom tjednu počele rasti, sve do desetog tjedna, potom se ponovo bilježi višetjedni lagani pad, pa vrlo blagi porast cijene, a važniji porast cijene dogodio se tek u 33. tjednu 2018., no cjenovna je razina tijekom 2018. do danas uglavnom bila niža od one u 2017. godini. U 2018. godini proizvodnja svinjskog mesa u EU-u u odnosu prema proizvodnji mesa u 2017. porasla je za 1,5 posto. Izvoz svinjetine također je porastao za 2,5 posto (stabilan volumen, manja vrijednost), iako uz nešto smanjen izvoz u Kinu, uz nastavak izvoza u Japan, Sjevernu Koreju, Filipine i Ameriku‘‘, naveli su iz TISUP-a.
Dodaju da je u Hrvatskoj u 36. tjednu 2018. prosječna maloprodajna cijena svinjetine, odnosno maloprodajna cijena svježe svinjske vratine s kostima iznosila je 31,79 kn/kg, s trenutnim prosjekom za 2018. u iznosu od 32,29 kn/kg. Zdenka Rupčić

Pad cijene svinjskih polovica
Prosječna maloprodajna cijena svježeg svinjskoga buta bez kostiju u 36. tjednu u Hrvatskoj iznosila je 35,61 kn/kg. Evidentiran je višegodišnji lagani pad prosječne maloprodajne cijene svježeg svinjskog mesa. U Hrvatskoj je za kolovoz ove godine prosječna veleprodajna cijena svježih svinjskih polovica (komplet) iznosila 16,11 kn/kg, s trenutnim prosjekom za 2018. u iznosu od 17,43 kn/kg. Evidentiran je višegodišnji pad prosječne veleprodajne cijene svježih svinjskih polovica (komplet).
Prosječna cijena svinja u 8. mjesecu bila je 10,65 kn/kg i u odnosu na isti mjesec lani manja je 8,51 %