Magazin
TJEDNI OSVRT

Bukti rat u marginalnom SDP-u
Objavljeno 22. rujna, 2018.

SDP je postao marginalna oporbena stranka. Ne stožerna stranka, nego privjesak svim manjim strankama, izjavila je u srijedu saborska zastupnica Milanka Opačić, tek što je nakon 28 godina istupila iz partije koju je s Ivicom Račanom osnivala, odradila šest mandata u Saboru te bila na više istaknutih funkcija. Za njezinu odluku nisu znali čak ni u SDP-u, čime je iznenađenje bilo još veće. Ali svojom izjavom nije ostala dužna sada već bivšoj stranci te precizno secirala stanje u SDP-u, u kojem ne prestaju do sada na hrvatskoj političkoj sceni neviđeni frakcijski ratovi. Donedavni šef joj, Davor Bernardić, njezino istupanje samo je kratko komentirao, rekavši da su pobunjenicima vrata za odlazak uvijek otvorena. Inače, Opačić je bila jedna od prvih koja je Bernardića zbog loših rezultata javno prozvala i s njim se sukobila te zatražila njegovu smjenu.


Uz sve što je u srijedu Bernardić još nevezano, nejasno i "ništa s ničim" izjavio, izdvojimo i ovo: "Račan se okreće u grobu kad vidi na koji način neki ruše stranku". Istina, ali je istina da se "okreće" i zbog načina na koji on sam taj isti SDP-vodi.
Sve dodatno komplicira i to što je izglasan novi Poslovnik Kluba zastupnika SDP-a. Naime, odustalo se od toga da Bernardić dođe na čelo Kluba pa je izglasan novi Poslovnik koji zastupnicima daje veću autonomiju u odnosu na predsjednika stranke, a kojem će to stvarati dodatne probleme. Jer kako će sada vodstvo partije i Klub zajedno? Otuda i silna Bernardićeva želja za prijevremenim izborima i sastavljanjem lista na koje bi, naravno, dok je još predsjednik stranke koju još koliko-toliko ipak kontrolira, stavio svoje ljude, pa time ojačao i u Saboru. No, očito je da jednoga nije svjestan, a to je pitanje kontrole, naime, koga bi i kontrolirao jer današnjem SDP-u, koji je u sveopćem rasulu, dogodilo bi se eventualno samo desetak saborskih zastupnika, što bi ujedno značilo i stranački potop, čije bi posljedice bile nesagledive.
A trenutačno je sve i u pat-poziciji, čini se da Bernardiću u stranci još uvijek ne mogu ništa, nikako da se domisle kako ga srušiti. Ali ne može ništa ni on svojim saborskim zastupnicima i pobunjenicima, jer su mu izmaknuli kontroli. U tom sveopćem ratu predvidivo je samo jedno, a to je propast, ili, najblaže rečeno, izgradnja socijaldemokratskog imidža stranke ponovno od samog početka. Kako god, konačni obračun u SDP-u tek slijedi, a u ratu frakcija i raspad stranke nije nemoguća opcija, budući da se Bernardić odlučio do kraja boriti za poziciju prvog čovjeka.
Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike