Novosti
TREĆI KRUG POREZNE REFORME

Od 2020. opća stopa PDV-a bit će snižena na 24 posto
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Porezno rasterećenje gospodarstva i građana moglo bi iznositi 2,7 milijardi kuna

Izmjene i dopune osam poreznih zakona te prijedlog novog zakona o trošarinama uputila je Vlada u četvrtak u saborsku proceduru.


Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je to treći krug poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme započete krajem 2016. Novim paketom zakona planira se porezno rasterećenje gospodarstva i građana u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo je 3,6 milijardi kuna.
"Ovo je sve na tragu onoga što smo tada već govorili i najavljivali i sve ove promjene koje se događaju u ove tri godine zaredom zapravo su i dosljedne s onim prethodnima, a sve na tragu onoga što proklamiramo - da učinimo naš porezni sustav stabilnijim, jednostavnijim, predvidljivijim i u isto vrijeme konkurentnijim", kazao je Marić. Dodao je kako bi svi htjeli da je porezno rasterećenje u određenim segmentima i jače i agresivnije, ali da se ne smiju zanemariti fiskalne mogućnosti.
Moguć rast plaća

Izmjenom zakona o PDV-u predviđeno je proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto od 2020.
Procjenjuje se da će proširenje primjene snižene stope PDV-a imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna otprilike 1,4 milijarde kuna godišnje. Od 2020. zbog snižavanja opće stope PDV-a na 24 posto, prihodi proračuna bit će dodatno sniženi za 1,6 milijardi kuna.
Predloženo je i da od iduće godine, radi učinkovitosti ubiranja poreza i smanjenja raznih vrsta zloporaba, porezni obveznici ulaze u sustav PDV-a čim tijekom godine ispune uvjete za ulazak (prag za ulazak je trenutačno 300 tisuća kuna), a ne kao sada s početkom iduće kalendarske godine.
Nacrtom prijedloga izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak predlaže se proširenje porezne osnovice za primjenu stope od 24 posto. Prema važećim propisima o porezu na dohodak na mjesečnu poreznu osnovicu do visine 17.500 kuna plaća se predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada po stopi od 24 posto, dok se na mjesečnu poreznu osnovicu iznad 17.500 kuna plaća predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada po stopi od 36 posto. Sada Vlada predlaže da se plaće do 30.000 kuna oporezuju stopom od 24 posto, odnosno do godišnje visine od 360.000 kuna, a nakon tog iznosa stopom od 36 posto. Tom mjerom u Vladi procjenjuju da bi znatnije rasle plaće, a osobito radnicima poput liječnika, IT stručnjaka i farmaceuta.
Također, predloženim izmjenama propisuje se da se pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove ne uzimaju o obzir odštete od osiguranja isplaćene zbog teške ozljede i priznate invalidnosti, a širi se i krug osoba koje se mogu smatrati uzdržavanim članovima obitelji odnosno uzdržavanom djecom. Kod potonjeg, Marić je kazao da sada stipendije iznad 15 tisuća kuna godišnje znače da stipendist više ne može biti uzdržavani član svojim roditeljima. "Mi taj limit sada eliminiramo, što znači da će roditelji moći računati na poreznu olakšicu za svoju djecu", rekao je ministar financija.
Manji porez na nekretnine

Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima predlaže se ukidanje doprinos za zapošljavanje od 1,7 posto i doprinos za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto uz istovremeno povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 15 na 16,5 posto. Ukidanjem doprinosa za zapošljavanje doći će do smanjenja prihoda državnog proračuna u iznosu od 2,2 milijarde kuna, a ukidanjem doprinosa za zaštitu zdravlja na radu te povećanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje očekuje se netoefekt povećanja prihoda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 1,3 milijarde kuna. S obzirom na to, ukupno izdvajanje poduzetnika na plaću umanjuje se za 0,7 postotnih bodova.

Izmjenama Zakona o porezu na nekretnine planira se daljnje smanjenje stope poreza na promet nekretninama s četiri na tri posto. Od prošle godine, naime, ta stopa bila je snižena za sve obveznike s pet na četiri posto. Prijedlogom novog zakona o trošarinama, ističu u Vladi, uvodi se institut povrata dijela plaćene trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za komercijalni prijevoz robe te fleksibilizira rok plaćanja trošarine za alkohol i alkoholna pića.
Dijana Pavlović/H
Gordana Deranja predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca

ZBOG KRONIČNOG NEDOSTATKA RADNIKA GOSPODARSTVO TONE

Hrvatska udruga poslodavaca upozorila je da predložene reforme neće riješiti glavni problem, a to je visoki trošak poslovanja, te apelira na Vladu da prihvati njezin prijedlog proširenja neoporezivih primitaka radnika. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila je s konferencije za medije da je situacija u gospodarstvu dramatična, ali da se to ne prepoznaje, te da Vlada zakonima koje priprema neće ništa riješiti. Poručila je da zbog kroničnog nedostatka radne snage gospodarstvo neizbježno tone, te kako smatra da smo "došli do dna." "Posla ima više nego ikad, ali nemamo ga s kime odraditi", rekla je Deranja. Kaže da je radni "bazen" prazan te da je HUP odbijen kada se zalagao za donošenje kvota za strane radnike, a sada kada ih imamo, "nitko ovdje", kako je rekla "ne želi raditi."

"Tko će normalan doći raditi u Hrvatsku, kada se odavde ljudi iseljavaju?" pita se Deranja. Poručuje da se mora početi djelovati, no to je posao Vlade, a poslodavci su tu da upozore da je stanje neodrživo.
PREMIJER SE NADA POJEFTINJENJIMA
Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade kako je glavni cilj Vladina jesenskoga poreznog reformskog paketa daljnje rasterećenje građana i poduzetnika. "Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna", rekao je Plenković. "Ovo je put zdravih javnih financija i jedini ispravan put koji odgovorna vlada može poduzimati i zato mislim da su predložena rješenja jako dobra", rekao je premijer. Dodao je kako je Vlada pažljivo odvagnula kako pristupiti smanjivanju stope PDV-a i da se odlučila za smanjenje stope s 25 na 13 posto za proizvode koji su izuzetno važni za velik dio hrvatskoga društva. "Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio naših ljudi, ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene i namirnice koje su praktički nezaobilazne za najveći broj hrvatskih obitelji", rekao je.
1,4

milijarde kuna godišnje moglo bi iznositi smanjenje prihoda državnog proračuna zbog proširenja primjene snižene stope PDV-a
poruka
MINISTAR ŽELI STABILAN POREZNI SUSTAV
Najčitanije iz rubrike