Regija
NA ORANICI U LACIĆIMA

U dvije masovne grobnice tijela 26 njemačkih vojnika
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Riječ je većinom o vojnicima ranjenima i poginulima najvjerojatnije nakon dolaska Crvene armije

LACIĆI - Zahvaljujući dojavi 80-godišnjeg starosjedioca Josipa Vinkovića, u Lacićima su ovoga tjedna pronađene masovne grobnice njemačkih vojnika iz II. svjetskog rata za koje se pretpostavlja da kriju posmrtne ostatke 26 vojnika. Grobnica se nalazi samo stotinjak metara od lokacije postojećeg groblja u pravcu prema Donjem Miholjcu na oranici i predjelu koji je u selu poznat kao "Švapsko groblje".
Iskopavanje posmrtnih ostataka u ovom selu miholjačkog kraja organizirao je Njemački savez za skrb o njemačkim vojnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK), što djeluje pod pokroviteljstvom njemačke vlade, a dosad je na području RH i drugih prostora ex Yu obavila iskapanja niza grobnica njemačkih vojnika. Veliku pomoć u tome pružili su im, kao i mnogo puta dosad, članovi Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka i Hrvatskog domobrana Osijek, koji su zaslužni za polaganja u posljednja počivališta mnogih žrtava rata i poraća iz masovnih grobnica.
Kako nas je izvijestio jedan od sudionika ovog iskapanja, Damir Kovačević, saznanja o postojanju masovne grobnice u ovom kraju postoje već desetljećima, no sada kada je stigla i konkretna dojava očevica Josipa Vinkovića odmah je počelo iskapanje. Prvobitno se držalo da je riječ o jednoj grobnici, ali istraživanja su pokazala da je riječ zapravo o dvije masovne grobnice u koje su polagana tijela njemačkih vojnika najvjerojatnije krajem 1944. i početkom 1945.godine.
- Riječ je velikim dijelom o ranjenicima koji su sahranjivani s tjelesnim lomovima, longetama, zavojima, podvezima i drugim, a ispraćani su sa svim vojnim počastima i standardima njemačke vojske. Svaki vojnik uz sebe ima pločicu sa svojim podacima, a o svemu tome postoji i uredna evidencija koju je vodila njemačka vojska - otkriva na Pero Šola, predsjednik đakovačkog krila HOZ-a Jazovka, naglašavajući da će se nakon iskapanja posmrtni ostaci otpremiti i položiti na groblje njemačkih vojnika na Mirogoju, dok će pločice biti odvezene u Njemačku.
Vinković se kao posljednji živući svjedok pokapanja njemačkih vojnika u ovom selu i danas živo prisjeća tog događaja, iako je u to vrijeme imao samo pet godina.
- Tog smo dana zaprežnim kolima djed i ja išli na našu njivu u blizini i na povratku zatekli vojnike kako u zemlju polažu dvije škrinje. Taj prizor i tu lokaciju nisam nikada zaboravio, a sada nepravdu prema njima konačno treba ispraviti - priča djed Josip, koji je i osobno nazočio iskapanju i pronalasku brojnih osobnih predmeta vojnika koji su u ratnim godinama živjeli sa stanovnicima Lacića i koje stanovnici pamte samo po dobru… Pretpostavlja da je velika većina njih izginula nakon dolaska Crvene armije na ove prostore.

Lidija Aničić

Posmrtni ostaci pronađeni su s pločicama s podacima, medicinskim pomagalima te osobnim predmetima
Na mjestu grobnica gasili se traktori
Josip Semialjac iz Koške, koji obrađuje oranicu na kojoj su pronađene masovne grobnice, rekao je da je bilo vrijeme da se posmrtni ostaci njemačkih vojnika konačno premjeste na odgovarajuću lokaciju, jer njemu vrlo često nije bilo nimalo ugodno obrađivati zemlju ovdje. "Događale bi se vrlo čudne stvari. Traktor ili kombajn kojim bi došao na ovoj bi se lokaciji bez ikakvog razloga ugasili i jednostavno prestali raditi a da nije bilo kvara na njima. Znali bi se isto tako neobjašnjivo ponovno upaliti tek nakon nekoliko sati ili sutradan!", priča Semialjac.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LUBENICOMAT U GRABOVCU

OPG Špoljarec lubenice prodaje "na povjerenje"

2

ŠTEFAN SI OSTVARIO SAN

Postao vlasnik rijetkog Tomosa T12 iz 1966.

3

GLASOVA EKIPA NA PROBNOJ VOŽNJI GRADSKIM AUTOBUSOM

Gradski prijevoz krenut će najkasnije početkom rujna