Osijek
SUH TRAŽI POVRAT ISPLATE MIROVINA POŠTOM

Branka: Sada idem u banku, a što kad ne budem mogla?
Objavljeno 21. rujna, 2018.
U Hrvatskoj pošti spremni su preuzeti zadatak isplate mirovina

Umirovljena Osječanka Branka Turić i ovoga je mjeseca, da bi primila mirovinu, morala otići do odabrane banke. Umirovljena 2016. godine nije imala mogućnost odabira primitka mirovine na tekući račun ili dolazak poštara na kućni prag.


Naime, isplata putem pošte ukinuta je 2014. godine i svi oni koji su u mirovinu otišli kasnije, da bi imali svoju mirovinu moraju čekati duge redove oko prvoga u mjesecu, odnosno pronaći osobu od povjerenja koja će na bankomatu podići novac. Iako je Sindikat umirovljenika Hrvatske ovih dana zatražio od Ministarstva rada i mirovinskog sustava izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, još uvijek nije poznata konačna odluka.
Iako za sebe naša sugovornica kaže da je, srećom pokretna i vrlo vitalna 60-godišnjakinja, itekako su joj poznati primjeri onih umirovljenika koji ne mogu sami otići do banke. Njezina majka jedna je od njih i za nju svakoga mjeseca Branka podiže novac u banci.
- Normalno da treba dati umirovljenicima na izbor hoće ili sami otići do banke ili će čekati poštara kod kuće. Kod kuće uz majku imam i bolesnog supruga i da se meni nešto dogodi, tko bi njemu, ali i majci podizao novac – pita se Branka, naglašavajući da joj je poznato kako poštari starim ljudima itekako znače. Naime, u njezinu ulazu živi i 94-godišnja starica koja je u mirovinu otišla mnogo prije izmjene zakona te joj poštar dolazi u kuću.
- Ona je sretna kad vidi poštara na vratima, vjerujem kao i mnogi umirovljenici koji još uvijek imaju mogućnost primati mirovinu na kućnom pragu. Ima mnogo slabije pokretnih osoba koje možda i nemaju nikoga da im podigne mirovinu na bankomatu. Znači, trebaju pronaći osobu od povjerenja kojoj će dati karticu, a vjerujem da ima zloupotrebe – zaključuje Branka, dodajući da u njezinoj obitelji vlada veliko povjerenje pa se može osloniti na bilo kojeg člana i zatražiti pomoć. No, nisu svi te sreće i upravo stoga podržava nastojanje Sindikata umirovljenika Hrvatske za povrat dostave mirovine preko pošte.
- Ako treba što potpisati da se ta mogućnost vrati, rado ću to učiniti zbog svih drugih. Naravno, i zbog sebe za koju godinu jer neću uvijek biti u stanju kao sad da bez problema podižem novac u banci. Možda ću i ja jednog dana željno čekati poštara na vratima – kaže Branka.
Njezin, ali i stav brojnih umirovljenika podržavaju i u Hrvatskoj pošti. Iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte tako ističu da poštari na terenu često dobivaju komentare umirovljenika koji se žale na sadašnju praksu, jer im stvara poteškoće i to posebice u manjim mjestima gdje je dostupnost banaka i bankomata mala.
-Hrvatska pošta spremna je za izmjenu odluke i podržava inicijativu SUH-a, a naše će kolege spremno opet preuzeti taj zadatak. Ako bi došlo do izmjena, smatamo kako bi mnogim umirovljenicima to olakšalo životnu situaciju, a oni bi sami mogli odabrati koji način isplate mirovine im najviše odgovara – poručuju iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte. Marija Mihelić
Pošta u 2017. u Županiji isporučila 79.373 mirovina
Na području Osječko-baranjske županije 2013. godine isplaćeno je 146.148 mirovina, dok je u 2017. godini isplaćeno 79.373 mirovine putem pošte. Vidljivo je smanjenje, pa je to razlog više što iz SUH-a poručuju kako postojećim zakonskim odredbama neizravno i višestruko diskriminira umirovljenika na osnovu mjesta stanovanja i zdravstvenog stanja. Također, smatraju da nije ostvarena jednaka mogućnost korištenja mirovinskih prava, jer diljem Hrvatske rasprostranjenost bankomata, ali i poslovnica banaka nije jednaka. Tu je i posljedica manipulacije i iskorištavanja umirovljenika koji se moraju osloniti na svoje članove obitelji, susjede ili koga drugoga. Iz SUH-a poručuju da su im poznati slučajevi uzimanja primanja umirovljenicima, a što bi se izmjenom Zakona o mirovinskom osiguranju onemogućilo. U okviru mirovinske reforme predlaže se dostava mirovina do kućnog praga ranjiviim umirovljenicima, odnosno onima kojima liječnik primarne zdravstvene zaštite izda potvrdu o smanjenoj pokretljivosti zbog bolesti, odnosno zbog starosti.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana