Osijek
SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Iduće godine obnova dvorane Zrinjevac
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Usporedno s radovima na dvorani, planirano je i uređenje istočnog dijela parka Zrinjevac, koji je godinama u lošem stanju

Dugoočekivana obnova sportske dvorane Zrinjevac trebala bi početi u drugoj polovini 2019. godine, nakon što završi obrada projektne prijave koju je na Poziv 4c1.4 "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora", Grad Osijek početkom rujna uputio Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, doznajemo od pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljane Belajdžić.


- Očekujemo da će obrada projektne prijave biti završena u prvoj polovini 2019. godine, tako da bi projekt energetske obnove mogao početi već u drugoj polovini 2019. godine. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca. Izvedba građevinskih radova na samoj obnovi trebala bi biti provedena tijekom 2020. godine. Projektom je planirana zamjena stolarije, uređenje ovojnice zgrade, uvođenje klimatizacijskog sustava u uredski dio zgrade (uklanjaju se klima-uređaji s fasade), zamjena ventilacijskog sustava dvorane, zamjena toplinske podstanice te zamjena rasvjete s novom LED rasvjetom - rekla nam je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić.
To je vijest koja će zasigurno razveseliti brojne sportaše koji trenutačno koriste dvoranu, a od kojih doznajemo da je ona dugi niz godina u vrlo lošem stanju.
- Grijanje i hlađenje definitivno predstavljaju najveći problem. Svlačionice su također u lošem stanju. Ako ćemo se, kao što je to nedavno učinio premijer Andrej Plenković, uspoređivati s afričkim standardima, onda imamo genijalne svlačionice, međutim, ako znamo da se naša djeca tu moraju tuširati i spremati, onda one nisu na razini jednog europskog grada - rekao nam je Goran Crnov, predsjednik ŽRK-a Osijek, koji je jedan od korisnika dvorane.
Upitali smo ga u kakvom je stanju parket, treba li ga mijenjati s obzirom na to da je dugi niz godina izložen opterećenju kako sportskih događaja i treninga, tako i koncertnih događanja?
- Osobno sam protiv da se mijenja parket, jer je on vrhunski. Treba ga samo podići i dobro presložiti, ploče postaviti kako treba, da ne ‘dihta‘ i ne propada na određenim mjestima. Također, treba riješiti i krovište, jer čim je pljusak u dvorani se dogodi poplava. Slična situacija je i u krugu dvorane, kada pada kiša gotovo da nam trebaju čamci kako bismo joj prišli. Da ne ispadnemo nezahvalni, mi dvoranu koristimo besplatno, što nam jako mnogo znači, međutim, prava je šteta da ona ovako propada, kao i prostor oko nje - dodaje Crnov.
Dok je zapadni dio obnovljen prije pet godina, kada je uređena staza za šetanje, rolanje i bicikliranje te sagrađeno dječje igralište, a u investiciju od ukupno 2,5 milijuna kuna uračunata je bila i nova komunalna oprema, zelenilo, mlada stabla i cvijetne gredice, istočni se dio cijelo to vrijeme, nakon svake obilnije kiše, pretvara u pravo ruglu u središtu grada. Stazu na tom dijelu nemoguće je prehodati bez zaobilaženja velikih lokvi ili preskakanjem manjih. Niz betonskih klupa iza zapadne strane dvorane, na kojima su rado provodili vrijeme stanovnici tog dijela grada, već je dugi niz godina potpuno devastiran i djeluje kao prizor iz postapokaliptičnih filmova.
Uskoro će i to, kako doznajemo, biti riješeno, te će kompletni Zrinjevac poprimiti vizuru kakva i priliči užem središtu grada.
- Usporedno s projektom energetske obnove zgrade planirano je i uređenje istočnog dijela parka Zrinjevac koje bi trebalo biti završeno nakon obnove dvorane - poručuje pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić.
Ivan Alilović
DVORANU KORISTE KLUBOVI I DVIJE ŠKOLE
Iako na prvi pogled izgleda kako se u dvorani Zrinjevac ništa ne događa, ona je zapravo prepuna aktivnosti. Osim brojnih sportskih klubova, Ženskog i muškog rukometnog kluba Osijek, malonogometnog kluba Osijek - Kelme, dvoranu koriste I. gimnazija i Trgovačka škola za satove tjelesne kulture, a često je i mjesto održavanja brojnih studentskih natjecanja. Prije dvije godine krov dvorane iznajmljen je investitoru koji je ondje instalirao solarnu elektranu. Od te se investicije za dvoranu Zrinjevac osigurava dio sanitarne tople vode.
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana