Osijek
DRUGI ZAREDOM SAJAM LABUS NA FERIT-U

Popularizacija znanosti među učenicima
Objavljeno 20. rujna, 2018.
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossamyera u Osijeku (FERIT) organizirao je u četvrtak i petak sajam LABUS sa svrhom popularizacije znanosti i znanstvenog obrazovanja, koji je privukao velik broj posjetitelja različite životne dobi, među kojima je najviše bilo školaraca.
Kako saznajemo, ovaj je sajam ponajprije namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim nastavnicima i profesorima, kao i djeci vrtićke dobi. LABUS, ili Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola, proistekao je iz istoimenog internetskog portala namijenjenog učenicima i profesorima osnovnih i srednjih škola. Ovim se projektom želi promicati zanimanje mladih ljudi za područja egzaktnih znanosti poznatih i pod nazivom STEM (znanost, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) te njihovo poticanje da jednog dana postanu FERIT-ovi studenti. U sklopu sajma održavaju se prezentacije, a moći će se vidjeti i praktični studentski radovi. Tijekom sajma bit će izvedeni i zanimljivi pokusi iz temeljnih područja poput matematike i fizike te primijenjenih inženjerskih znanstvenih područja u koje se posjetitelji mogu aktivno uključiti kako bi im se preko igre približila znanost te primjena novih modernih tehnologija.
Prema riječima FERIT-ova dekana, prof. dr. sc. Drage Žagara, ovo je već drugi ovakav festival na kojem se učenicima osnovnih i srednjih škola nude različiti sadržaji laboratorijskog, pokaznog tipa kako bi ih se zainteresiralo za područja egzaktnih znanosti, elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije, ali i osnovnih područja kao što su matematika i fizika. U srijedu je održana početna konferencija tzv. Slavonske STEM evolucije, projekta koji se financira novcem iz Europskog socijalnog fonda čija je svrha razviti održive programe društveno korisnog učenja u području matematičke i digitalne pismenosti djece osnovnoškolske dobi na području pet županija istočne Hrvatske. D. Celing
IZVRSNA PRILIKA ZA NAJMLAĐE
Dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je da je ovo odlična prilika za sve učenike i njihove profesore da se približe sadržajima koje nudi Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. U tom je kontekstu spomenula i Osijek Software City kao rasadnik izvrsnih informatičara koji stečena znanja pretvaraju u konkretne poslovne zamisli. Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije i djelatnk FERIT-a Dragan Vulin smatra kako je LABUS izvrstan način da se za područja tzv. STEM-a zainteresiraju najmlađi.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike