Mozaik
ANDREJA GRIBL, OSJEČKA GLAZBENICA

Glazba je moja najveća strast, a rad s djecom me oduševljava
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Sjajna osječka glazbenica Andreja Gribl svakog dana stvara nove glazbene talente

Kada netko svoj talent i umijeće iskoristi za pomoći mladima i budućim generacijama, onda je to uistinu vrijedno hvale i divljenja. Upravo takva je priča o Andreji Gribl, sjajnoj i vrhunskoj mladoj glazbenici iz Osijeka koja svakog dana stvara nove mlade glazbene talente. Naime, ova svestrana umjetnica prepoznaje mlade glazbene talente, piše im glazbu za pjesme i probija ih u svijet hrvatske estrade već kao osnovnoškolce. To nije slučajno, već je to priča njenog života jer je i sama kao učenica osnovne škole krenula u svijet glazbe:
-U čarobni svijet glazbe uveo me profesor Josip Bojagić iz Slatine kad sam imala 11 godina. Svojim posebnim pedagoškim pristupom prenio mi je ljubav prema glazbi, upoznao me s osnovnim pojmovima glazbenog svijeta i naučio me svirati tamburu i klavir. Kasnije sam nastavila učiti klavir u klasi profesorice Sandre Bucko koja mi je prenijela daljnji interes za buduće bavljenje glazbom i pripremila me za akademiju. Diplomirala sam 2007. godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na Studiju Glazbene pedagogije te stekla zvanje magistra glazbene pedagogije. Nakon dvije godine od završetka prvog studija upisujem Studij klavira na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi renomiranog svjetskog pijaniste izv. prof. art. Konstantina Krasnitskog iz Bjelorusije. Studij klavira završila sam 2014. godine sa najvišim ocjenama te stekla titulu magistra muzike. Kao pijanistica ostvarila sam brojne solističke nastupe u zemlji i inozemstvu. Orgulje sam učila kod renomiranih orguljaša Krešimira Hasa, Edmunda Andlera Borića, Ante Knešaureka i Vinka Sitarića. Kao službena korepetitorica Pjevačkog društva sv. Josipa Radnika iz Osijeka ostvarila sam niz uspješnih nastupa. – mali dio svoje karijere predstavila je Andreja koja je nakon sedam godina rada kao nastavnica klavira u Glazbenoj školi Matije Petra Katančića u Valpovu, od siječnja 2015. godine zaposlena u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku kao profesorica klavira i korepetitorica dječjeg zbora. Na domaćim i međunarodnim natjecanjima i festivalima sa svojim učenicima klavira osvojila je niz nagrada, a kako kaže posebno je ponosna na svog učenika Nikolu Varžića iz Valpova sa kojim je od samog početka učenja klavira radila i na skladanju njegovih vlastitih kompozicija, a koji je danas vrlo uspješan mladi glazbenik i skladatelj. Andreja naglašava kako nadahnuće za klasičnu glazbu najčešće pronalazi u prirodi:
-Posebno se to odnosi na moj Jankovac gdje najviše volim provoditi svaki svoj slobodni trenutak. Upravo zato sam 2014. godine došla na ideju za pokretanjem koncerata klasične glazbe na otvorenom pod nazivom "Na livadi na Jankovcu" u okviru kojih spajanjem glazbe sa prirodom stvaramo unikatan događaj na livadi ispred planinarskog doma. Do sada smo realizirali tri koncerta pod nazivom ‘‘Na livadi na Jankovcu‘‘, ove godine je odgođen zbog lošeg vremena, no naknadno ćemo ga sigurno održati. – nastavlja Andreja koja je i vrhunska skladateljica u više grana. Naime, Andreja piše za razne instrumentalne i vokalne sastave, klasičnu i komercijalnu glazbu. Sa vlastitim kompozicijama osvojila je više domaćih i međunarodnih nagrada, od kojih se ističu nagrade Hrvatskog sabora kulture. S djecom ponajviše voli raditi i tako je zapravo krenula njena priča o stvaranju mladih pjevača i pjevačica. Marin Bulić, Lana Zec, Marija Pranjić, Bartol Kamenar, Karlo Vulić samo su neki od Andrejinih glazbenih ‘‘proizvoda‘‘:
-Veliki užitak i ogromno zadovoljstvo mi je pomagati mladim glazbenicima, posebno sam sretna i ispunjena kad vidim radost i osmjehe na njihovim licima pri najstajanju pjesama u studijima i na snimanju spotova. Mnoga od te djece su moji učenici klavira i učenici Glazbene škole Franje Kuhača, ali i mnogih osnovnih škola iz Osijeka i Slavonije. Paralelno surađujem sa više tekstopisaca, aranžera, snimatelja i fotografa, raznim plesnim studijima, scenaristima i koreografima. Ove godine u božićno vrijeme bit će prikazivana čak tri božićna spota sa mojim pjesmama nastalim u suradnji sa vrhunskim hrvatskim glazbenicima. Istaknula bi svoju suradnju sa pjevačicama Valentinom Gyerek i Petrom Marković, reperom Berislavom Lesingerom Lesom te sa izdavačkim kućama Campus i Nota Bene Records & Publishing Croatia. Od srca sam zahvalna gosp. Miroslavu Škori koji me je na samim počecima mog skladanja komercijalne glazbe uputio i savjetovao. Uskoro izlazi singl Karla Vulića, mladog talentiranog pjevača iz Našica koji smo napravili u dvije verzije, hrvatskoj (Jedino si ti, na tekst Aleksandre Sabadoš) i engleskoj (Only you and I). Obje pjesme nastale su u suradnji sa izvrsnom glazbenicom Anom Stanković i glazbenim producentom Aleksandrom Stankovićem (Studio ProduCoa Homeland), što je nastavak naše dugogodišnje suradnje. Karlo je ovo ljeto izveo pjesmu u Bristolu, reakcije publike su bile vrlo pozitivne pa se nadamo da će i kod nas pjesma biti vrlo dobro prihvaćena. – kaže Andreja te iznosi još niz svojih noviteta koji će uskoro ugledati svjetlo dana:
-U pripremi je izlazak Zbirke pjesama za djecu ‘‘Tajna je u notama‘‘, a riječ je o deset pjesama edukativnog karaktera namijenjenih dječjim zborovima uz klavirsku pratnju. Uz zbirku bit će priložen i CD sa sjajnim aranžmanima producenta Darka Ocvirka. Uz svaku pjesmu nalazit će se ilustracije u boji mladog umjetnika Vetona Rečice. Tekstove svih pjesama iz zbirke potpisuje priznata spisateljica za djecu Snježana Dupan Lovrić. Ove godine sam na Akademiji za umjetnost i kulturu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na Odsjeku za novu glazbu stekla naslovno nastavno zvanje umjetničke suradnice iz Umjetničkog područja, umjetničko polje glazbena umjetnost, umjetnička grana reprodukcija glazbe - sviranje. S kolegom Darkom Čuvidićem osnovala sam Duo Čuvidić Gribl (tambura - klavir), na repertoaru se nalazi klasična i filmska glazba. Veselim se i novom projektu pod nazivom Glazbena idila u Kopačkom ritu koji uskoro planiram pokrenuti. Radi se o koncertima klasične glazbe na otvorenom u prirodi koji će se održavati po uzoru na kulturno-turistički projekt Na livadi na Jankovcu.–zaključila je ova sjajna umjetnica velike glazbene duše.

Vladimir Grgurić
NAJAVILA NOVE PROJEKTE
Svestrana nam je gazbenica za Glas Slavonije najavila još niz svojih noviteta koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

- U pripremi je izlazak Zbirke pjesama za djecu ‘Tajna je u notama‘, a riječ je o deset pjesama edukativnog karaktera namijenjenih dječjim zborovima uz klavirsku pratnju. Uz zbirku bit će priložen i CD sa sjajnim aranžmanima producenta Darka Ocvirka. Uz svaku pjesmu nalazit će se ilustracije u boji mladog umjetnika Vetona Rečice. Tekstove svih pjesama iz zbirke potpisuje priznata spisateljica za djecu Snježana Dupan Lovrić. Ove sam godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na Odsjeku za novu glazbu stekla naslovno nastavno zvanje umjetničke suradnice iz Umjetničkog područja, umjetničko polje glazbena umjetnost, umjetnička grana reprodukcija glazbe - sviranje. S kolegom Darkom Čuvidićem osnovala sam Duo Čuvidić Gribl (tambura - klavir), a na repertoaru se nalazi klasična i filmska glazba. Veselim se i novom projektu pod nazivom Glazbena idila u Kopačkom ritu koji uskoro planiram pokrenuti. Radi se o koncertima klasične glazbe na otvorenom u prirodi koji će se održavati prema uzoru na kulturno-turistički projekt ‘Na livadi na Jankovcu‘ - zaključila je ova sjajna umjetnica velike glazbene duše.
Andreja piše za razne instrumentalne i vokalne sastave, klasičnu i komercijalnu glazbu. S vlastitim kompozicijama osvojila je više domaćih i međunarodnih nagrada
11

godina je imala kad se počela baviti glazbom i učila svirati tamburu i klavir
Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike